Vladi se svi čude zbog ovog recepta: Slatko od slanine svi žele da probaju (FOTO)
Ko voli, slaninu jede kad može i kako hoće – svježu, osušenu, tanko sječenu, grilovanu, u jelima, ali da li biste probali i slatku varijantu?! Vlada Jovanović iz Venčana kod Aranđelovca tvrdi da je izuzetnog ukusa…
– Malo sam tragao po internetu, pa se tako rodila ideja da pokušam da napravim nešto novo. Slaninu sam kombinovao sa namirnicama i začinima koje svi imamo pa je tako nastao izuzetno ukusan spoj slatkog i slanog i pravi delikates za sve one koji vole neobično i da eksperimentišu sa ukusima – kaže Vlada.
Po zanimanju je električar, radi u „Kolubari“ a za kuhinju i zimnicu zainteresovao se pomažući supruzi. Vrlo brzo je, međutim, počeo da smišlja zanimljive kombinacije voća i povrća, pa da ih uz ostale proizvode izlaže na sajmovima hrane i pića.
– Kada sam se nedavno pojavio na sajmu sa slatkim od slanine ljudi su me sa čuđenjem gledali. Svima je bilo neobično, probali su, ali su bili skeptični – kako to od slanine slatko? Međutim, poslije nekoliko minuta ukus bi im se svideo i sa osmehom bi se vratili po još – priča Vlada.
Nije od onih koji čuvaju tajnu recepta. Kaže da se relativno lako priprema a od oko 400 grama slanine prvi put je imao za teglu od 170 grama i pet, šest malih od 35 grama, tek za probanje.
– Slaninu najprije isjeckam, ispržim a kada je skoro gotova, izvadim a u masnoću, koja je ostala, dodam izblendiran crni i bijeli luk, so, biber. Prodinstam pa dodam i jedan izblendirani paradajz i malo paradajz pirea. Е, onda se dodaje žuti šećer i jabukovo sirće, vratim slaninicu i sve to zajedno ostaje na vatri još oko pola sata da se lijepo ukrčka. Na kraju sipam u vruće tegle i ne zatvaram dok se ne ohladi – detaljno opisuje postupak.
Ko voli ljuto, kaže, može da doda čili i zaljuti, a gotovo slatko može da se jede kako je kome volja.
– Valja da se prije upotrebe malo zagrije, da se masnoća opusti – može da se služi uz špagete, makarone, pečenje, kao preliv, ali i da se stavi na tost ili hleb. Malo sladi a malo je i slano. Ja ga obožavam a i moje mušterije – naglašava Jovanović.
BONUS VIDEO: