PODVALA ILI OPRAVDANA STAVKA NA RAČUNU Znate li šta predstavlja kuver?
Izašli ste u neki novi otmeni restoran sa porodicom i prijateljima, poručili vaše omiljeno jelo, proveli neverovatno veče puno smeha, ukusne hrane i prijatnih aroma. Veče je potpuno savršeno. Sve dok vam konobar ne isporuči račun. Ali veče vam veče nije pokvareno zbog visokog iznosa računa niti zbog neprijatnosti konobara, već zbog nečega što do tada niste viđali. Na računu se nalazi jedna neobična stavka, nešto što je vama potpuno novo – kuver. Pitate konobara, ali ni on sam ne bi znao šta da vam kaže.
Glavni krivci za uvođenje naplaćivanja ove stavke su naravno Francuzi, odnosno francuski ugostitelji koji su za ovakav potez kao opravdanje smatrali troškove održavanja inventara, pre svega pranja escajga i peglanja salveta.
Kako je naplaćivanje ove stavke naišlo na veliko negodovanje, pokušali su da se izvuku uvođenjem hleba i maslaca koji su išli uz ovu stavku.
U profesionalnim restoranima se naplaćuje kao ukupna usluga koju gost koristi dok boravi u restoranu.
U nekim restoranima kuver nije prihvćen, jer se smtrao dodatnim troškom.
Kakva je situacija danas?
Danas, značenje ovog pojma je malo drugačije i odnosi se na hleb ili neko drugo pecivo koje ne ide uz jelo. Pa prema tome, ukoliko grickate kikiriki, badem, hleb, kiflice ili neku drugu grickalicu dok čekate na obrok, velike su šanse da ćete i to platiti. Dakle, u modernom ugostiteljstvu se ništa ne podrazumeva i sve se naplaćuje.
U Banjaluci dobro prolaze restorani na samoposluživanje.
– Dopada mi se samoposlužni restoran, jer imam uvid šta mi je u ponudi te odmah mogu i da jedem. Brzo je, a nije ni skupo. Mislim da je prilagođeno za svačiji džep, rekao je naš sagovornik za aloonline.ba
Da li gosti izbjegavaju restorane koji naplaćuju kuver?
U današnje vrijeme došlo je do masovnog izbjegavanje restorana koji naplaćuju kuver. Prvi razlog izbjegavanje pomenutih restorana jeste cijena.
Mada, ima i onih koji su zadovoljni sa uslugom i kvalitetom hrane pa im ne smeta naplaćivanje ove usluge.
– Ako je usluga dobra i kvalitet hrane dobar ne smeta mi da se dodatno naplati cijena kuvera, navela je naša sagovornica.
Situacija u Beogradu
Sagovornica dodaje da u Beogradu postoje restorani koji naplaćuju kuver, a da većina ljudi to ne primijeti iako je navedeno u svakom meniju.
U Banjaluci nema naplate kuvera
Ono što je zanimljivo jeste da u Banjaluci nijedan restoran ne naplaćuje kuver.
Kako kažu kobari, nekada se to naplaćivalo, danas se ne naplaćuje.
– Ne vjerujem da ćete naći restoran u Banjaluci koji naplaćuje kuver. Ne znam, možda i ima, ali odavno je to kod nas ukinuto, rekao je konobar poznatog banjalučkog restorana za aloonline.ba
BONUS VIDEO: