KISELI KUPUS POSVAĐAO TVITERAŠE! „21. vijek je, kolika seljačina moraš biti?!“
– Kakva moraš biti seljačina da kiseliš kupus u svom stanu u 21. vijeku – bilo je pitanje koje je razljutilo mnoge koji praktikuju da spremaju omiljenu zimsku salatu i neophodan sastojak najvoljenijeg srpskog jela, sarme, uprkos tome što žive u stanu.
Dok su jedni tvrdili da je to sasvim normalno i da svaka domaćica treba to da radi, kao i da neće da jedu “smeće” iz prodavnice, drugi su se protivili toj odluci sa izgovorom da će njima smrditi, da se mora poštovati kućni red i da je pravo rješenje kupovni ukiseljeni kupus. Tokom diskusije među korisnicima pala je i pokoja uvreda, a najveću pažnju privukla je jedna ironična konstatacija.
– A gdje da ga kiseli ako želi a živi u stanu i nema podrum? Treba da bude gospodin pa da kupuje glavicu kiselog na pijaci ili uopšte ne treba da ga jede? Ko još jede kiseo kupus u 21. vijeku? Zamisli seljačina kuva sarme… – napisala je ona.
I dok su se drugi nadovezivali, dijeleći se na istomišljenike i ove druge – “seljačiće”, “seljake”, “beogradsku gospodu”, “domaćine” i “malograđane”, većina je došla do zaključka da svi imaju pravo na svoje izbore i, shodno tome, pravo da u svojim stanovima čine ono što im je volja.
Međutim, Beograđanka se potom nadovezala podstaknuta ovom raspravom i u sopstvenoj objavi otkrila dio tužne i istinite stvarnosti u kojoj živimo.
– Dok je bilo kiselog kupusa, turšije i ajvara, bilo je i domaćinske kuće. Sad se svi groze mirisa iz komšijske kuće pa je moderno da više ne kuvamo, a ni da jedemo zajedno za istim stolom. Već ko i gdje stigne. Nema tradicije, nema zajedništva, nema porodice. Instant život – piše ona.
Drugi priznaju da su i sami primijetili koliko su se neke stvari promijenile, te ponosno ističu da se još trude da zadrže prave vrijednosti.
„A u isto vrijeme se propagira zdrava hrana. A ništa zdravije nema od domaće hrane i hrane koju sam spremiš”, Upropaštenoooo”, “Sve je do nas. Bogu hvala još nisam podlegla trendovima”, “Više niko ne jede prepečen hljeb nego bruskete, čorbe zamenili potaži, bijelu zapršku bešamel, mas’ Bož’ sačuvaj jer strogo ekstra d(j)evičansko…”, “Ovako sam i ja mislila dok sam živjela u gradu, gdje je sve nekako na silu isforsirano, dok se nisam udala u autentičnu srpsku porodicu na selu. Iako ne živimo sa njima, ne mogu da opišem koliko volim kada sam tamo i kako sve izgleda da je na svom mjestu i kada nije”, “A i kada hoćeš da posjetiš nekoga ne gine ti zakazivanje najmanje 24 sata unaprijed…”, nadovezivali su se tviteraši.
BONUS VIDEO:
- Tagovi
- kiseli kupus
- sarma