PROTEINSKI HLJEB KOJI DRŽI SITOST! Recept bez jaja i bijelog brašna!
Hljebovi bez aditiva, kvasca i brašna mogu se pronaći samo u specijalizovanim pekarama i uvijek su daleko skuplji od običnih vekni.
Ukoliko želite da se hranite zdravije i da vašim ukućanima napravite hljeb bez bijelog brašna i jaja, donosimo vam isproban recept za proteinski hljeb. Pored toga što se brzo sprema, ima još jednu prednost – što duže bude stajao, to će biti ukusniji i ljepši.
Sastojci:
- 100 g lanenih sjemenki
- 100 g sirovih sjemenki bundeve (golice)
- 100 g sirovih sjemenki suncokreta
- 150 g ovsenih pahuljica
- 2 kašike psilijuma
- 2 kašike susama
- 100 ml kisele vode
- 2 kašike ulja
- kesica praška za pecivo
- so
Priprema:
U činiju sipajte dvije kašike psilijuma, pa ih prelijte kiselom vodom i ostavite da odstoje pola sata.
Za to vrijeme laneno sjeme, sjemenke bundeve i sjemenke suncokreta sameljite u mlinu za kafu. Isto uradite i sa ovsenim pahuljicama. Ostavite malo sjemenki sa strane za ukrašavanje hljeba.
Samljevene sjemenke sipajte u posudu sa nabubrelim psilijumom, dodajte prašak za pecivo i dvije kašike ulja, pa sve energično izmiješajte varjačom.
Tepsiju obložite pek-papirom, sipajte smjesu za hljeb, odozgo stavite preostale sjemenke i susam, pa pecite na 200 stepeni dok se hljeb ne odvoji od papira u tepsiji.
Prijatno!