RECEPT DANA: Posne lazanje
ALOONLINE.BA | Žena ∙ 29.03.22 06:30 ∙ 0
Ukusno i jednostavno jelo, idealno da današnji ručak
Potrebno:
- 9 listova lazanje,
- 1 glavica crnog luka,
- soja u ljuspicama,
- 2 šolje sosa od paradajza,
- 2 čena bijelog luka,
- origano,
- sojino mlijeko (ili voda u kojoj se kuvalo povrće),
- ulje,
- 2 kašike brašna,
- bijeli biber,
- sir od soje (po želji).
Priprema:
- Bariti listove lazanje u slanoj kipućoj vodi sa malo ulja dok ne omekšaju.
- Ljuspice soje preliti kipućom vodom i ostaviti da omekšaju.
- Propržiti sitno isjeckan luk i bijeli luk na ulju i dodati ocijeđene sojine ljuspice. Kad se proprži, naliti sos od paradajza i dodati origana. Dinstati još 10 minuta dok se smjesa ne zgusne.
- U drugoj posudi propržiti brašno na ulju i uz miješanje dodavati sojino mlijeko ili bistru supu od povrća. Kad se bešamel zgusne dodati bijeli biber po ukusu i soli.
- U uljem ili margarinom podmazanom plehu poređati tri lista lazanje. Preliti sosom, zatim bešamelom, pa još jednim redom lazanja. Postupak ponoviti ukupno tri puta.
- Zaliti ostatkom bešamela i paradajz sosa. Po vrhu posuti dimljenim sirom od soje (nije obavezno). Prekriti folijom i peci oko 45 minuta na umjerenoj vatri.
- Tagovi
- RECEPT DANA
Možda vas zanima
vremenska prognoza
0°C
Sarajevo
0°C
Banja luka
0°C
Mostar
0°C
Tuzla
0°C
Bihać
0°C
Bijeljina
0°C
Zenica
0°C
Prijedor
0°C