Gotovo da nema pekare u Beogradu ili u gradovima u unutrašnjosti gdje se vlasnici pekara neće požaliti na nedostatak kvalitetne radne snage, a najviše je onih koji kažu da im nedostaju pekari.
Iako su plate za ovaj posao velike, ni početnici neće da se prihvate posla za zaradu od čak 1.000 evra i osmočasovno radno vrijeme, pa i dva dana odmora nedjeljno.
Naser Idrizović, vlasnik pekare iz Mladenovca, zapošljava više od 100 radnika od pekare, do maloprodaje i ugostiteljstva.
Kako kaže, da mu je neko prije 10 godina rekao da će država ostati bez radnika u većini zanata ne bi vjerovao.
"Nije problem samo sa pekarima, radnika generalno nema ni u ostalim sektorima. Tražim trenutno magacionera koji mesečno može da zaradi više od 100.000 dinara i ne mogu da ga nađem. Ja u mojoj firmi dajem sve od sebe da obezbedim što bolje uslove da bih zadržao svoje radnike i za sada uspevam u tome. Funkcionišemo kao porodica. Sada smo u fazi ukidanja noćnog rada, a pekarima smo dali uslove petodnevnog rada u nedelji, plate od 120.000 do 200.000 dinara. Plaćeni su kao visokoobrazovani kadar iako cena rada odavno ne prati cene proizvoda, ali nemamo izbora" rekao je Idrizović.
On smatra da se društvo mora uključiti kako bi održali radnike zanatlije, jer će država biti u velikom problemu.
"Trenutno nam je na praksi učenik iz Smederevske Palanke i pošto je reč o vrlo vrednom detetu koje je sada druga godina srednje škole, odlučio sam da mu dam stimulaciju svakog meseca. To ga je toliko motivisalo da je počeo da se trudi i radi, tako da sam mu obećao stalan posao kada završi školu, kao i iznos plate koju sam spreman da mu isplaćujem. Očekujem od njega da za nekoliko godina bude šef proizvodnje i siguran sam da će tako i da bude" objašnjava Idrizović.
On smatra da je ključ u stimulaciji radnika, te da poslodavci moraju da ulažu u radnike i da ih čuvaju kao porodicu i tako zajedno rastu i razvijaju se.
Na pitanje kako zadržava svoje radnike i pekare s obzirom na to da je sve više onih koji odlaze u inostranstvo ili za boljom platom, on kaže "svjetskim uslovima", domaćinskim odnosom i poslom bez pritiska.
"Imaju sve uslove kao da rade u državnom sektoru, a ne u pekari. U našem društvu su stvari pogrešno postavljene, nema ekonomske logike u tome da se drži cena hleba za čuvanje socijalnog mira. Bio sam sada u Valensiji u poseti jednoj pekari gde vekna zanatskog hleba košta od osam do 12.5 evra, a plate radnika su im kao kod nas. Ja sam za to da i seljak koji je posejao žito, mlinar i svi ostali u lancu uberu svoj prinos i da svi budu zadovoljni. Samo je to rešenje. Ovako u pekarstvu imamo evropske plate, a cene socijalne, neodrživo" ističe on za "Informer".
Još je dodao:
"Većina pekara sa kojima smo razgovarali se slažu sa ovom pričom. Pre desetak godina svaki vlasnik pekare je imao luksuz da se nezadovoljnom radniku zahvali na saradnji i da mu otkaz, dok je danas to nedopustivo. Vlasnik praktično izbroji do 10 pre nego što nešto kaže, jer ako pekar ode, drugog će teško naći" objasnio je Idrizović, a prenosi "24Sedam".