All inclusive aranžmani, po kojima je Turska godinama prepoznatljiva i kojima privlači milione turista, mogli bi uskoro da dožive značajne promjene. Prema podacima Turske fondacije za sprječavanje rasipanja, u ovoj zemlji se godišnje baci u prosjeku čak 23 miliona tona hrane, dok oko 35 odsto voća i povrća nikada ne stigne do trpeze.
Ogromni gubici hrane dodatno podstiču inflaciju cijena, pa je Predsjedništvo Saveta za poljoprivrednu i prehrambenu politiku pokrenulo inicijativu koja bi mogla da promijeni način funkcionisanja turskog turizma.
All inclusive pod lupom
Predstavnici turističke industrije ističu da je format all inclusive više puta bio tema rasprave, ali da većina hotelijera i dalje vjeruje da će on opstati – doduše u izmjenjenom obliku. Novi koncept trebalo bi da odgovori na sve veće zahtjeve turista za kvalitetnijom uslugom, a istovremeno da smanji bacanje hrane. Konačna odluka, međutim, ostaje na hotelima.
Jedan od najvećih problema jesu tzv. "raskošni doručci", koji su posljednjih godina postali pravi trend.
Restorani nerijetko insistiraju da svaka osoba za stolom dobije kompletnu porciju, iako bi doručak za dvoje bio sasvim dovoljan za troje ili četvoro gostiju. Prema podacima Udruženja svih restorana i turističkih radnika (TÜRES), čak 50 odsto ovakvih obroka završi u đubretu.
Ramazan Bingol, član Predsedničkog savjeta i predsjednik TÜRES-a, naglašava da ova praksa ne samo da stvara nezadovoljstvo gostiju, već i višestruko povećava rasipanje hrane, prenosi Euronews.
- Ljudi uzimaju po malo od svega misleći da ima mnogo izbora, ali ne pojedu sve. Milioni lira se bacaju i hrana završava u đubretu - kaže.
Hoteli bi mogli da pređu na à la carte sistem
Kako bi se spriječilo dalje rasipanje, razmatra se prelazak sa švedskih stolova na "à la carte sistem".
To znači da bi gosti naručivali isključivo ono što žele i mogu da pojedu, umjesto da uzimaju sve što im je na dohvat ruke. Takođe, restorani i kafići više ne bi smjeli da nameću obavezne porcije po osobi – tri gosta bi, primjera radi, mogli da dijele doručak za dvoje, a za eventualna kršenja bila bi nadležna inspekcija Ministarstva trgovine.
Uskoro i zakonske mjere
Predsjednički savjet priprema sveobuhvatan izvještaj o borbi protiv rasipanja hrane, koji će u naredna dva mjeseca biti predstavljen predsjedniku Redžepu Tajipu Erdoganu i proslijeđen Skupštini. Očekuje se da će novi zakon ograničiti obavezne porcije i smanjiti bacanje hrane u hotelima i restoranima.
Zabrana bacanja hrane na ulice
Još jedna od važnih tema jeste i odnos prema uličnim životinjama. Prema najavljenim mjerama, hrana se neće smjeti ostavljati po ulicama pod izgovorom hranjenja pasa i mačaka, jer to doprinosi širenju bakterija i narušava prirodnu ravnotežu. Umjesto toga, ostaci hrane i hljeba trebalo bi da se prikupljaju i dostavljaju skloništima.
Novi izazov za turski turizam
Ako predložene mjere stupe na snagu, turski turizam će se suočiti sa velikim promjenama. All inclusive, simbol ljetovanja u Antaliji i drugim ljetovalištima, mogao bi da bude zamijenjen održivijim modelima usluge.
Za hotele, to znači prilagođavanje novim pravilima, a za turiste – potpuno drugačije iskustvo odmora.