Supružnici Saša i Dragana Tomić iz Gradiške na pčelinjaku u Mačkovcu sprovode intenzivnu sezonu vađenja matične mliječi iz košnica. Radi se o veoma zahtjevnom i složenom poslu, koji počinje vađenjem ramova sa matičnim leglom. Potom se iz njih odstranjuju pčelinje larve i vadi matična mliječ.

Dok specijalnom drvenom lopaticom vadi bjelkastu materiju iz ćelija Saša pojašnjava šta je to matična mliječ.

„Matična mliječ je jedna kompleksna supstanca koja u sebi sadrži sve moguće nutrijente koji su potrebni za jedan čovječiji život. U sebi sadrži sve vitamine iz grube B ,A i D, 18 amino kiselina i druge dragocijene supstance poput minerala i enzima. Unošenjem mliječi u organizam čovjek, s obzirom da nakon desete godine može proizvoditi samo osam aminokiselina, dobar dio ih može namiriti.

Vađenje matične mliječi kod Tomića počinje nakon vrcanja prvog proljećnog meda, dok još ima pčelinje paše. Dva mjeseca, juni i juli predodredili su za vađenje mliječi.

U toku jedne sezone u male ampule izvade od tri do pet kilograma matične mliječi. Danas su za vađenje spremili 17 ramova. Očekuju prinos do 20 ampula mliječi.

„U zavisnosti od unosa nektara izvana dnevno izvučemo i do 25 ampula. Matičnom mliječi se u prvom stadijumu hrane larve pčela, a matica se hrani cijeli život, do sedam godina. Zahvaljujući ovoj supstanci jedna matica u špicu sezone izluči do 2500 jaja, to su njene dvije do tri veličine. I to dnevno, onda je jasno koliko je matična mliječ djelotvorna“, pojašnjava Tomić.

Supruga Dragana ne dijeli poslove u pčelinjaku na muške i ženske. Obučena je za sve radove. Juče je izlagala pčelinje proizvode na Vidovdanskom sajmu u Gradišci, a danas se prihvatila posla oko matične mliječi.

„Nemamo problem sa plasmanom matične mliječi, jer imamo dosta potrošača koji je direktno kod nas nabavljaju. Ovo je jako zahtjevan posao koji traži dobru koncentraciju, mirnu ruku i oštro oko. Za jedan dan izvadim larvice iz 20 ramova, a u svakom od njih je po 80 ćelija. To je 1.600 larvica“, izračunala je Dragana Tomić.

Dragocjenu bijelu supstancu odlažu u ampule u koje nakapaju deset kapi medicinskog alkohola, zatvore ih gumenim čepovima, vakumiraju, zaliju voskom i stavljaju na brzo zamrzavanje na minus 20 stepeni Celzijusa.
Na pčelinjaku Saše i Dragane Tomić trenutno je 120 društava, očekuju da će do kraja sezone taj broj porasti na 150. Godišnja proizvodnja u normalnim godinama je od tri do četiri tone meda i od tri do četiri ili pet kilograma matične mliječi.

U svakodnevnim poslovima pomažu im i tri ćerke, dvije su studentice, a jedna srednjoškolka. Ovoj porodici pčelarstvo predstavlja egzistenciju, a glavna proizvodnja je upravo proizvodnja matične mliječi.