Zbog svoje neprocjenjive kulturne vrijednosti, turska kafa je 5. decembra 2013. godine, uvrštena na UNESCO-ovu listu nematerijalne baštine, a od tada se taj dan svake godine obilježava kao “Svjetski dan turske kafe”.
Kafa ima poseban značaj u Turskoj jer nije samo napitak, već ritual koji okuplja ljude. Kava je osnova svakog društvenog događaja, a turska riječ za doručak, “kahvalti”, doslovno znači “prije kafe”, čime se jasno naglašava koliko je ovaj napitak važan u njihovoj svakodnevnoj tradiciji.
Povijest turske kafe: Od 16. vijeka do danas
Prvi put skuvana u Turskoj u 16. stoljeću, turska kafa nije samo ukusan napitak, već i simbol tradicije. Nije iznenađujuće da je, nakon odlaska Turaka s naših prostora, ovaj napitak postao nezaobilazni dio svakodnevnog života u Bosni i Hercegovini, gdje se priprema i pije s ljubavlju i pažnjom, gotovo u svakoj kući.
Turska kafa ima duboke korijene u istoriji, iako nije jedini oblik pripreme kafe u svijetu, ona je svakako najpoznatija i najviše poštovana među ljubiteljima kafe, a također je jedan od simbola gostoljubivosti i srdačnosti.
Turska vs. bosanska kafa
Turska kava se priprema tako da se fino mljevena zrna kave kuvaju u džezvi u hladnoj vodi. Nakon što kava proključa i zapjeni, dolijeva se u šoljice, a talog ostaje na dnu. Zanimljivo, u Turskoj kavi se šećer dodaje prije kuvanja, a po želji se može dodati i kardamom za aromatičan okus.
S druge strane, u Bosni i Hercegovini, bosanska kafa se priprema tako da se mljevena zrna stave u džezvu, koja se prvo lagano zagrijava, a zatim se zalije s prokuvanom vodom. Kafa se potom miješa i ostavi da se podigne. Bosanska kafa, za razliku od turske, obično se ne zaslađuje unaprijed, već se šećer dodaje prema ukusu tek nakon pripreme.
Još jedna bitna razlika između turske i bosanske kafe jest ta da se turska kafa poslužuje u šoljici, često bez drške, s talogom koji ostaje na dnu, dok se bosanska kafa poslužuje u džezvi na poslužavniku, uz dodatak slastica ili rahat lokuma. Ove razlike ne umanjuju ni na koji način čaroliju kave, već je samo čine bogatijom i raznolikijom, piše Jabuka.tv
BONUS VIDEO:
;t=10s