Ali u jesen i zimu, ulice preplavi miris „čenpija“ – sušenih kora mandarina koje se vijekovima smatraju dragocjenim delikatesom i prirodnim lijekom.
Njihova posebnost leži u zemljištu i vodi ovog kraja, što daje mandarinama jedinstven kvalitet. Čenpi se suši na suncu, a proces traje najmanje tri godine. Postoje različite vrste – od zelenih kora ubranih prije sazrijevanja, do potpuno zrelih crvenih kora iz decembra.
Nekada rezervisane za careve i carice u Zabranjenom gradu, danas se koriste u južnokineskoj kuhinji i tradicionalnoj medicini. Vjeruje se da pomažu varenju, zdravlju disajnih organa i krvnom pritisku. Osim toga, bogate su antioksidansima i flavonoidima.
A cijene? Prava ekskluziva. Kilogram kora iz 1968. godine na aukciji u Hong Kongu prodat je za više od 9.000 evra, dok pola kilograma čenpija starog 50 godina danas vrijedi skoro 8.900 evra. Ukupna vrijednost ove industrije procjenjuje se na skoro 3 milijarde evra.
Kao i dobro vino – što su starije, to su skuplje. A u Sinhuiju, miris mandarina zaista znači zlato, piše Alo.rs.