Sigurno vam se dogodilo da odete u radnju po voće i zateknete banane koje su već pocrnile ili jabuke koje baš i ne izgledaju svježe? Čak i po povrću koje dugo traje, kao što su crni luk ili krompir, ali da u radnji vidite samo krompir koji je proklijao, luk koji je već pomalo mekan ili „izudaran“?
Zbunjeni ste jer su u pitanju namirnice koje mogu dugo da stoje, ali evo u čemu je caka – u pitanju je najobičniji trik prodavaca!
Radnjama se ne isplati da se roba ne proda, zbog čega će pokušati da vam prodaju i neugledno ili manje svježe voće i povrće. Postoje čitavi serijali dokumentarnih filmova o tome koliko se hrane na godišnjem nivou baca, samo zato što su kupci navikli da kupuju povrće i voće „kao za izložbu“.
Ovdje se postavlja i pitanje šta ćete praviti od kupljenih namirnica. Ako ćete voće jesti svježe i želite da vam potraje nekoliko dana, želite čvrste plodove koji će još malo sazriti dok stoje u vašoj kuhinji. Ako ćete kuvati, prezreli plodovi su nekada i ukusniji od potpuno svježih.
Najsvježije voće i povrće naći ćete ispod, ili iza, onog koje je izloženo na najupadljivijem mjestu. Prodavci žele da najprije prodaju ono kojem se bliži isticanje roka trajanja.
Pogledajte i šta se dešava u prodavnici oko vas. Vidite li nekog od zaposlenih ko „pretura“ po poređanom voću, ali je gajbica kojom se bavi puna, a pored sebe nema kolica sa još tog voća? To znači da ne dopunjuje zalihe jer je veći dio tog voća već kupljen, već je zadužen upravo za to da svježije reda na nepristupačnija mjesta, a manje svježe ili neugledno voće stavlja na vrh kako bi se prvo prodalo.
Imate pravo da pitate tu osobu da li ima svježije voće, ali je do politike radnje da li će vam i donijeti drugu robu iz skladišta. Najlakši način da nađete svježe je da sami potražite ispod vidno izloženog voća ili povrća, piše Alo.rs.