Za tri restorana u Beogradu, od kojih je jedan u Beogradu na vodi, svakog mjeseca pripremi oko 4000, a još najmanje toliko njenih ukusnih sarmi pojede se na slavama, svadbama, krštenjima i drugim svečanostima u šabačkom kraju.
"Ljudi ostanu u čudu od ovih cifara i obično me pitaju da li sarme savijam na mašinu jer su negdje čuli da su je izumili Kinezi. Kakva mašina, sve ručno radim" odmahuje Željka.
Za 40 minuta savije stotinu sarmi i svaka, od prve do posljednje, u milimitar je iste veličine, a precizno su savijene i kako uvijek nasmijana duhovita domaćica kaže "čvrsto su savijene da možeš sa njima da se gađaš i neće da se raspadnu".
"Volim kada lijepo izgledaju složene u šerpi, a čvrsto se savijaju da se ne bi otvorile prilikom kuvanja. Kada se serviraju niko ne može da im odoli najviše zbog ukusa, ali su lijepe i 'na oko'," dodala je Željka.
Mrsne sarme se pripremaju od miješanog mesa, a posne od svih vrsta korenastog povrća. Savijaju se u listove slatkog kupsa, raštana ili listine, koji su prethodno obareni u sirćetu, a od jeseni do proljeća u listove kiselog kupusa.
"Sarma je gurmansko jelo i treba da bude masna pa se dugo krčka u dosta ulja. Dodajem i malo slaninice i dimljenog mesa da ljepše zamiriše" otkrila je Željka tajnu dobre sarme.
Iako kao od šale spremi nekoliko hiljada sarmi mjesečno, Željki ništa nije teško, pa ni sjeckanje velikih količina luka, pošto u tome ima pomoć supruga Svete. Za 4000 sarmi njih dvoje ručno isjeku 120 kilograma luka.
"Isplačemo se nad svojom sudbinom" priča kroz smijeh i nastavlja kako je osim sjeckanja luka ovog ljeta bilo najteže kada je pripremala 5000 sarmi po najvećoj vrućini.
Nastavlja:
"Pored dva restorana koji redovno imaju moje sarme na meniju, javio se i vlasnik jednog marketa sa svojom porudžbinom. Naravno, prihvatim i tu porudžbinu i tako se zaokružilo na 5000 komada. Gori zemlja, a ja pored šporeta, ali sam ih na vrijeme isporučila" rekla je na kraju.
Željka svakodnevno ima posla u kuhinji jer pored sarme priprema i čorbe, pihtije, salate, jagnjeće sarme, a majstor je i za rolate, torte i kolače. Zato je brojni Šapčani zovu kada pripremaju krsnu slavu i na slavskoj trpezi poslužuju sve iz njene kuhinje.
Svoje gastronomsko umijeće nedavno je pokazala u serijalu "Kuhinja moga kraja" u kojem je pobijedila glasovima žena sa kojima se takmičila što je, kaže, priznanje jednako pohvalama kupaca koji su oduševljeni njenim gurmanskim specijalitetima, prenosi "Telegraf".
BONUS VIDEO