STARI KUHAR OTKRIO CAKU ZA NAJBOLJI GRAH Dodajte jedan sastojak i biće neodoljiv
Zbog vlakana i niza hranljivih sastojaka ovo jelo je izvor svih nutrijenata i savršeno balansiran obrok.
Sastojci:
450 g graha (tetovac ili gradištanac)
2 mrkve
2 glavice crnog luka
1 struk praziluka
2 lovorova lista
300 g suhog mesa (krtina ili rebarca)
1 kašičica crvene mljevene paprike
1/2 kašičice mljevenog bibera
1 kašika biljnog začina
2 kašike brašna
30 ml ulja
po ukusu soli
Priprema:
Grah očistiti, oprati i potopiti ga u hladnu vodu uveče prije kuhanja. Ujutru staviti da se kuha, pustiti da provri, pa kuhati oko desetak minuta. Procijediti prvu vodu, pa grah naliti toplom vodom. Isjeckati sitnije 2 glavice crnog luka, pa dodati grahu, kao i 2 lovorova lista.
Očistiti i nasjeći mrkve, propržiti s lukom, pa dodati grahu. Dodati oprano suho meso ili rebra. Kuhati oko sat i po do dva sata (u zavisnosti od vrste graha). Po potrebi dodati još vode, u zavisnosti koliko čorbast grah želite.
Kad je grah kuhan, napraviti zapršku. Zagrijati ulje u tiganju, dodati brašno, propržiti pazeći da ne zagori. Prohladiti, pa dodati mljevenu papriku. Dobro promiješati i sipati u kuhani pasulj. Dodati biljni začin po ukus, biber i soli po ukusu. Kuhati još 5 minuta i isključiti.
BONUS VIDEO:
- Tagovi
- grah
- recept za grah