Bez kuvanja i konzervansa: Hladno cijeđeni sok od grožđa
ALO.RS/SERPICARECEPTI/LJ.Č | Žena ∙ 21.09.21 16:24
∙ 0
Sastojci i priprema:
- 5 kg. grožđa (crnog. slatkog)
- 100 gr. običnog šećera ili 200 gr. fruktoze ili 10 kašika meda
- 600 gr. limuna (može i sa limuntusom pola-pola)
- 1 litra vode
Ovaj sok možete praviti i sa više vode, šečera i limunske kiseline ako želite da napravite ekonomičniji sok.
Grožđe operite i odvojite bobice od petiljke. Rukama dobro izgniječite i ostavite da stoji oko sat vremena da ljuske puste boju.
Procijedite kroz gazu, dodajte iscijeđen limun i šećer ili fruktozu. Dodajte i vodu. Miješajte da se šećer istopi. Možete odmah piti, ovako pripremljen ne smije da stoji duže od dva dana u frižideru. Čuvajte ga u zamrzivaču u plastičnim flašama i kada vam se pije izvadite.
Možda vas zanima
vremenska prognoza
0°C
Sarajevo
0°C
Banja luka
0°C
Mostar
0°C
Tuzla
0°C
Bihać
0°C
Bijeljina
0°C
Zenica
0°C
Prijedor
0°C