NAJUKUSNIJE „KAFANSKO“ JELO Recept za bijelu čorbu koji svakome osvaja želudac
Nekada su slave i svadbe bile nezamislive bez služenja bijele čorbe poslije predjela, a prije sarme i pečenja. Vremenom, ovo ukusno i zasitno jelo „preselilo“ se u kafane čiji su kuvari brižljivo čuvali recept za pripremu jednog od najukusnijih jela „na kašiku“.
Tajna pripreme nije bila samo u sastojcima, već i u malo dužem kuvanju na „tihoj vatri“ i dodacima koji kafanskoj bijeloj čorbi daju poseban ukus. Još kad se posluži za stolom prekrivenim kariranim stolnjakom… Doživljaj je zaista bio jedinstven.
Kako su moderni restorani i kafići počeli da „guše“ klasične kafane, tako je sve manje mjesta u našoj zemlji na kojima možete da pojedete pravu kafansku bijelu čorbu.
Donosimo vam recept koji će vas vratiti u vrijeme kada je kafanska bijela čorba suvereno vladala kafanama širom Srbije.
Sastojci:
- 3 glavice crnog luka
- 3 šargarepe
- 3 krompira
- 400 gr pilećeg bijelog mesa
- kašika brašna
- so, biber, suvi začin, vegeta
- 3 žumanca
- 180 ml kisele pavlake
- 2 kašike limunovog soka
- lovorov list
Priprema:
Isjeckajte crni luk na sitno i stavite da se dinsta na ulju. Bijelo pileće meso isjecite na kockice, pa ga dodajte luku, sipajte preko mesa malo brašna i nastavite sa dinstanjem.
Poslije pet minuta počnite da dolivate vodu. Potom dodajte šargarepu, zelen i krompir koje ste prethodno očistili i isjeckali na sitno. Posolite, dodajte biber i suvi začin, pa nalijte vodom i kuvajte na „tihoj“ vatri. Na ovu količinu sastojaka biće dovoljno da sipate dva litra vode.
Povremeno promiješajte čorbu. Poslije otprilike sat vremena čorba će biti gotova. Skinite posudu sa šporeta, pa u čorbu ulijte umućena žumanca sa kiselom pavlakom. Još nekoliko puta dobro promiješajte čorbu, kako bi se pavlaka i žumanca sjedinili sa ostalim sastojcima.
Ako volite kiseliju čorbu, na kraju dodajte limunov sok i opet promiješajte.
Prilikom služenja sitno isjeckajte svjež peršunov list, pa pospite po sredini tanjira.
Prijatno!
BONUS VIDEO:
- Tagovi
- bijela corba
- recept