MLIJEČNI KROASANI Jedan od najboljih recepata za peciva ili kiflice (VIDEO)
Definitivno jedan od najboljih recepata za peciva ili neke kiflice. Izuzetnog ukusa i svakako morate probati pripremiti po ovom receptu. Oduševiti će vas jednostavnost ali okus najviše. Ovi mliječni kroasani se mogu pripremiti i na jedan drugačiji način, kao recimo hrenovke u tijestu. Mliječni kroasani su odlični i drugi dan, pokazao sam u videu kako izgledaju drugi dan. Ma kažem, oduševićete se okusom i defintivno stojim iza napisanih riječi.
Sastojci:
– 700 g glatkog brašna
– 200 g maslaca
– 4 dl mlijeka (mlako)
– 10 g šećera
– 7 g soli
– 7 g suhog kvasca
– 50 ml ulja
– 1 velika žlica jabučnog octa / sirćeta (ili bilo koji drugi)
– dodatno potrebno za boju kroasana:
– 3 litre vode
– 70 g soda bikarbone
Priprema:
Upaliti peć da se grije na 50 C.
Maslac zamotati i spremiti u duboko zamrzavanje do upotrebe. Tačne količine su, osim u video receptu, navedene gore u popisu sastojaka.
U posudi pomiješati brašno, sol, šećer i suhi kvasac.
U drugoj posudi pomiješati mlako mlijeko, ulje i jabučni ocat. Ocat ili sirćet u tijestu daju posebnu rahlost i ne utiču na okus. Možete koristiti koji god imate kod kuće, nije nužno da bude jabučni.
Umijesiti tijesto kao što je prikazano gore na vrhu stranice u video receptu. Postepeno dodavati brašno (suhe sastojke) u mješavinu sa mlijekom (mokre sastojke).
SAVJET:
Dobro mijesite. Kako su nekada stariji ljudi znali reći: “za tijesto treba imati ruku”. Upravo se zbog toga pridržavajte uputa u videu i rezultat neće izostati.
Loptu tijesta blago pobrašnite i spremite poklopljeno ili barem pokriveno u toplu pećnicu na st vremena. Obavezno je sad ugasite, odnosno smanjite temperaturu pećnice sa 50 C na 0 C.
Nakon proteka vremena, tijesto za kroasane promijesiti pa podijeliti na 6 jednakih loptica. Ukupna težina je 1.2 kg a to znači da svaka loptica ima 200 G.
Svaku razvaljati tanko, na nekoliko milimetara debljine.
Sada izvaditi maslac iz dubokog zamrzavanja i preko svakog stanjenog tijesta u krug, naribati malo maslaca, slažući tijesto jedno na drugo.
Ako ih pripremate za više ljudi, u tom slučaju režite manje trokute u datom trenutku pripreme.
Za bolju i jasniju viziju te predodžbu recepta, predlažem da u brzom video receptu, koji se nalazi odmah gore ispod popisa sastojaka, pogledate kako su meni ispali ovi odlični mliječni kroasani odnosno mliječni kroasani