IZOSTAVLJANJE RIBE SA MENIJA može biti štetnije od pušenja
Predviđanja govore da ukoliko je pušač stariji od 65 godina pušenjem je oduzeo sebi više od četiri godine života, u odnosu na one koji ne puše, a ranija smrt za pet godina prijeti i onima koji ne jedu masnu ribu – objavio je portal Sputnik.
Vitalne masne kiseline pohranjene u ulju nekih riba (sardina, skuša, haringa, losos) smatraju se korisnima za srce jer smanjuju krvne ugruške, navodi „Ameriken džurnal of klinikal nutrišn“.
– U Japanu, gdje je omega-3 indeks veći od osam odsto, očekivani životni vijek je oko pet godina duži nego u SAD, gde je omega-3 indeks oko pet odsto. Zato, u praksi, prehrambeni izbori koji povećavaju omega-3 indeks mogu produžiti život. Čini se da su pušenje i omega-3 indeks faktori rizika na koje je najlakše uticati – kaže dr Majkl Mekbarni sa Univerziteta Gvelf u Kanadi.
Omega-3 indeks je sadržaj EPA i DHA u eritrocitima izražen kao postotak ukupnih masnih kiselina i smatra se odličnim biomarkerom za koronarnu bolest srca i rizik od iznenadne srčane smrti povezane s povišenim holesterolom.
- Tagovi
- NAČIN ISHRANE
- NAVIKE
- riba