Prema ruskoj nutricionistici Aleni Pareckoj, iako su i paradajz i krastavice bogate hranjivim materijama, njihova kombinacija u salati može imati i negativne efekte.

Naime, paradajz je bogat askorbinskom kiselinom, vitaminom C, dok krastavac sadrži enzim askorbinazu koji razgrađuje ovaj vitamin i smanjuje njegovo djelovanje. Na ovaj način se prema mišljenju nutricionistice, dio korisnih sastojaka gubi tokom zajedničke konzumacije.

Osim toga, zbog visoke količine vode u krastavcima i kiselosti paradajza, ova kombinacija može izazvati nadutost i neugodnost u probavnom traktu posebno kod osoba sa osjetljivim crijevima. U pojedinim slučajevima to može dovesti i do dijareje.

Osim toga, krastavac stvara alkalno, a paradajz kiselo okruženje u želucu što dovodi do neutralizacije korisnih stvari u obje namirnice.

Povremeno uživanje u ovoj salati neće vam naštetiti, ali ukoliko imate osjetljiv želudac ili probleme sa probavom, savjetuje se da ove namirnice konzumirate odvojeno.