Čak i povrće koje obično traje duže, poput crnog luka ili krompira, ponekad ima proklijale ili mekane plodove.

Ovaj problem nije slučajan – to je zapravo trik prodavaca. Zbog toga što im se ne isplati da ostale zalihe ne prodaju, radnje često pokušavaju da vam prodaju voće i povrće koje nije najsvježije.

Mnogi dokumentarci bave se problemom bacanja hrane na godišnjem nivou, dok kupci često žele samo savršeno izgledajući plodove.

U ovom slučaju, sve zavisi šta ćete s voćem raditi. Ako želite da traje nekoliko dana, potražite čvrste plodove koji će sazreti dok stoje u vašoj kuhinji. Ako ćete ga kuhati, prezreli plodovi mogu čak biti ukusniji od potpuno svježih.

Najsvježije proizvode obično ćete naći ispod ili iza onog voća i povrća koje je najviše izloženo. Prodavci žele da najprije prodaju robu kojoj ističe rok trajanja. Takođe, obratite pažnju na radnike koji premještaju robu – ako se trude da svježije stavite na manje dostupna mjesta, to znači da pokušavaju da prodaju ono što nije najljepše.

Iako možete pitati radnike za svježije plodove, njihova odluka o tome hoće li vam donijeti novu iskoristivu robu zavisi od politike prodavnice. Najbolje je da sami potražite najnovije voće i povrće, obično se nalazi ispod ili iza onog izloženog na vrhu, prenosi Radio Sarajevo.

BONUS VIDEO