Bez rafiniranog šećera, s obiljem proteina i zdrave energije, mogu biti odlična zamjena za klasične kolače, a zahvaljujući limunasto-svježem punjenju od krem sira postaju i pravi mali desertni užitak.

Sastojci:


Za tijesto:

180 g sira

3 jajeta

½ kašičice stevije

50 g kokosovog ulja (otopljenog)

20 g čia sjemenki

45 g kokosovog brašna

1 kašičica praška za pecivo

Za punjenje:


50 g krem sira

1 kašika limunovog soka

Stevija po želji

Prstohvat kurkume (po želji, za ljepšu boju)

Priprema:


Prvo pripremite punjenje: krem sir, limunov sok, steviju i kurkumu dobro izmješajte dok ne dobijete glatku kremu. Stavite je u frižider da se stisne.

U drugoj posudi pomiješajte jaja i posni sir. Za glatku teksturu najbolje je koristiti štapni mikser. Umiješajte steviju i otopljeno kokosovo ulje, pa dodajte čia sjemenke i dobro promješajte.

U smjesu prosijte kokosovo brašno i prašak za pecivo, pa sve sjedinite u čvrsto tijesto. U kalupe za mafine stavite polovinu smjese i u sredini svakog napravite malu udubinu. U udubinu stavite kašičicu pripremljenog punjenja, pa preko toga rasporedite ostatak tijesta. Pecite u prethodno zagrijanoj rerni na 180°C oko 25–30 minuta, dok ne poprime zlatno-smeđu boju.

Ostavite mafine da se malo ohlade prije nego ih izvadite iz kalupa - i uživanje može početi!

Ovi mafini idealni su za ponijeti na posao, kao međuobrok nakon treninga ili kao zdrav desert uz kafu. Bogati su proteinima zahvaljujući posnom siru i čia sjemenkama, a kokosovo brašno i ulje daju im finu, laganu aromu, navodi "NoviList".