U originalnom receptu koristi se svježi kupus, ali ako više volite poznat okus, slobodno ga zamijenite kiselim kupusom.

U toj varijanti možete izbaciti kopar koji se slatkastim okusom dobro slaže sa svježim kupusom, ali uz kiseli možda i nije potreban, prenosi Radio Sarajevo.

Priprema


Zagrijte rernu na 175 stepeni celzijusa. Namjastite pleh dimenzija 23x33 cm.

Zagrijte jednu kašiku ulja u velikom loncu na srednje jakoj vatri.

Dodajte mljevenu junetinu i luk te pirjajte, miješajući, dok meso ne promijeni boju, a luk ne omekša, oko pet minuta.

Dodajte temeljac, passatu od paradajza, rižu, so i biber, promiješajte i pustite da zakuha.

Poklopite, smanjite vatru, ali ne toliko da prestane krčkati, te kuhajte uz povremeno miješanje 15 do 20 minuta dok riža ne bude kuhana.

Otklopite i sklonite s vatre.

Zagrijte preostale dvije kašike ulja u velikoj tavi na srednje jakoj vatri.

Dodajte kupus, kopar, mljevenu crvenu papriku, so i biber. Kuhajte dok kupus ne omekša, 5 do 7 minuta. Sklonite s vatre. Polovicu kupusa rasporedite na dno pripremljenog pleha. Na vrh stavite pola mesa, a zatim polovicu sira. Ponovite s preostalim kupusom, mesom i sirom.

Pecite oko 25 minuta dok se sir sasvim ne otopi.

Sastojci za odmotanu sarmu


3 kašike ekstra djevičanskog maslinovog ulja, podijeljeno

450 g nemasne mljevene junetine

2 žuta luka, nasjeckana

3 češnja češnjaka, nasjeckana

500 ml goveđeg temeljca

430 ml passate od paradajza

200 g riže

so

biber

½ kafene kašičice mljevene paprike, podijeljeno

550 g kupusa, nasjeckanog (može i kiseli)

2 kafene kašičice sušenog kopra

¼ kafene kašičice mljevene crvene paprike

335 g nasjeckanog cheddara


BONUS VIDEO: