Dimljeni sir dodaje duboku aromu ovom jelu, dok pažljivo odabrani začini ističu svaki njegov sastojak. Dodatnu svježinu i hranjive tvari unosi brokula, čineći ovo jelo zdravim. Na kraju, sve povezuje kremasti sos, stvarajući jedinstvenu i uravnoteženu kombinaciju okusa.

Sastojci za piletinu



  • 800 g pilećeg filea

  • 150 g dimljenog kriška sira ZiM

  • 3 kašike maslinovog ulja

  • 1 kašikica soli

  • ½ kašikice bijelog bibera

  • 2 kašike mješavine začina

  • 1 kašikica mljevene crvene paprike

  • 2 kašike maslaca

  • 2 kašike maslinovog ulja

  • 400 g brokule


Sastojci za sos



  • 1 šolja vrhnja za kuhanje

  • 1 kašika maslaca

  • 60 g rendanog dimljenog kriška sira

  • ½ kašikice bijelog bibera

  • 1 kašikica soli

  • 2 kašike maslinovog ulja


Priprema


Pileći file isjeći, rastanjiti i marinirati sa mješavinom začina, soli, biberom, maslinovim uljem i crvenom paprikom. Potom ga puniti sa trakicama dimljenog kriška sira. Zarolati, zamotati u foliju i peći u rerni oko 40 minuta na 200 stepeni.

U tavi na maslacu i maslinovom ulju naribati dimljeni sir. Dodati vrhnje za kuhanje, posoliti i pobiberiti. Miješati dok se sastojci sjedine. Brokulu skuhati i procijediti. Propržiti je na maslacu i maslinovom ulju. Posoliti i servirati kao podlogu ili prilog pripremljenim punjenim filetima. Filete servirati na tanjir, preliti sa pripremljenim sosom i brokulom, piše Klix.ba.