Sastojci:
500 gr mljevenog mesa
700 gr ribanog krompira
1 jaje
2 glavice luka
1 cen bijelog luka
2 kasike brasna
2,5 dcl vrhnja za kuhanje
4 kasike mlijeka, 4 dcl vode
so, biber, vegeta
ulje za przenje đulbastija
Priprema:
U plastičnu zdjelu staviti mljeveno meso, isjeckani luk (i jedan i drugi), jaje, so, biber, vegetu i izribani krompir fino rukama dobro izmješati da se krompir izjednači sa mesom. Ugrijati ulje na tavi i praviti velike kao dlan đulbastije i prepržiti sa obje strane da fino porumeni; preprzene stavljati u tepsiju u kojoj cemo ih peći.
Kada smo ispržili đulbastije u to isto ulje staviti brašno i pržiti dok ne požuti (kao zaprška) i dodati vodu i mlijeko i brzo mješati da se sve fino izjednači i dodati malo soli, bibera i vegete da vam bude pregusto (kao za palačinke).
Kada smo napravili zapršku preliti preko đulbastija u tepsiji i posuti sa vrhnjem za kuhanje. Rernu ugrijati na 220 stepeni i peći 45 min đulbastije. Dobijete ovo divno jelo uz koje ne trebate nikakav prilog.
BONUS VIDEO: