Lisnati štapići odličan su dodatak svakoj trpezi kada imate goste, ali i kada jednostavno želite gledati TV i uživati u slasnim i hrskavim zalogajima. Jednostavni su za napraviti i možete ih prilagoditi prema vlastitom ukusu.



Umjesto ajvara, možete koristiti i druge namaze poput pesta.Sastojci koji će vam biti potrebni su:

  • 500 grama lisnatog tijesta

  • šest kašika ajvara

  • 100 grama sira trapista

  • jedno jaje

  • prstohvat soli

  • ćurekot, susam ili neke druge sjemenke

  • brašno za posipanje podloge


Priprema:

Ukoliko koristite smrznuto lisnato tijesto, ostavite ga da omekša. Kada je tijesto omekšalo, podijelite ga na dva jednaka dijela i razvaljajte na podlozi na koju ste prethodno stavili malo brašna kako se tijesto ne bi lijepilo.

Razvaljajte oba tijesta na jednake veličine i debljine otprilike pet milimetara. Jedan komad tijesta premažite ajvarom i naribajte sir.

Potom uzmite drugi komad tijesta i pažljivo preklopite s prvim komadom.

Nakon toga, lagano prstima utisnite tijesto da ne ostane zrak između pa nožem ili rezačem za picu isjecite trakice po željenoj veličini.

Rukama uvrnite trakice i redajte ih tepsiju obloženu papirom za pečenje. Premažite umućenim jajetom s malo soli i pospite ćurekotom, susamom ili nekim drugim sjemenkama. Štapiće pecite u zagrijanoj rerni na 200 stepeni između 20 i 25 minuta.