Poznato je da je meso bogato proteinima koji su neophodni za naš organizam, pa je na primjer piletina popularan izbor čak i kada pokušavamo da smršamo, a mnogi lekari preporučuju da smanjimo unos crvenog mesa, kao i prerađevina.

Koje meso je najbolji izbor?


Na ovo pitanje odgovorio je gastroenterolog Vojislav Perišić tokom ranijeg gostovanja u programu Prve televizije.

-Svaki dan za ručak treba jesti parče mesa, možete jesti i soju, ali ja ne volim soju. Najkvalitetnije meso, da vam kažem, kada uđete u američku mesaru, najčešće se jede govedina. A ne teletina ili junetina. Zašto? Veoma je crveno, što govori o sadržaju gvožđa, a gde ima gvožđa ima i cinka – rekao je on.

Kada uzmete parče govedine, često imate bjeličastu mast, zdravo je, ima vitamin D. Govedina je takođe jeftina, i daleko bolja od svinjetine. Uzmite samo but od svinje, a kada se osuši, pojedite samo crveni dio – dodao je doktor.

Koje meso treba da izbjegavamo?


Iako je meso često neophodan izvor proteina za naše tijelo, neke vrste mesa treba izbjegavati zbog sadržaja masti. Oni mogu izazvati nakupljanje lošeg (LDL) holesterola koji može dovesti do začepljenja arterija i srčanih oboljenja.

Postoje četiri vrste mesa koje treba da izbacimo iz ishrane, prenosi Krstarica.

Odrezak