Za dobar desert često nisu potrebni ni rerna ni duga lista sastojaka. Ovaj kolač od keksa i šlaga pravi se brzo, bez komplikacija, a rezultat je mekana i kremasta poslastica kakva se pamti iz djetinjstva.

Idealan je za nenajavljene goste, kasne večeri ili dane kada ne želite dugo boraviti u kuhinji.

Sastojci:

36 malih petit keksa
malo eurokrema
1 krema za tortu sa ukusom vanilije
200 ml šlaga
100 do 150 ml hladnog mlijeka
malo kakaa

Priprema:

Na 12 keksa tanko premažite eurokrem, a zatim ih poklopite sa još 12 keksića kako biste dobili male „sendviče“. Preostale kekse kratko umočite u hladno mlijeko, tek toliko da omekšaju, i složite ih u pleh ili manju tepsiju.

U posebnoj posudi umutite kremu za tortu zajedno sa šlagom, pa postepeno dodajte mlijeko dok ne dobijete glatku i prozračnu kremu. Dobijenu smjesu ravnomjerno rasporedite preko sloja keksa. Na vrh poređajte keks „sendviče“, koje takođe kratko umočite u mlijeko.

Na kraju kolač lagano pospite kakaom i ostavite ga u frižideru da se dobro ohladi. Što duže stoji, biće mekši i ljepši za rezanje.