Nema ko ne voli picu, a i kiflice su na čvrstom drugom mjestu, pa je spoj ova dva specijaliteta pun pogodak i idealna večera za svaku priliku.
Vrijeme pripreme: 20 minuta
Vrijeme pečenja: 25–30 minuta
Ukupno vrijeme: 50–60 minuta
Broj porcija: 4 osobe
Nivo težine: Lako
Sastojci
Za tijesto:
- 550 g brašna (možete kombinovati bijelo, integralno i spelta brašno)
- 1 kašičica soli
- 1 kašičica šećera
- 150 ml mlijeka
- 200 ml vode
- 1/2 kockice svježeg kvasca
- 40 ml maslinovog ulja
Za fil:
- 600 g sitnog ili narendanog punomasnog sira (možete koristiti mozzarellu, kačkavalj ili sličan sir)
- 3–4 jajeta
- 1 veza svježeg peršuna, sitno sjeckanog
- So i biber po ukusu
- Origano, bijeli luk u prahu i suvi bosiljak (po želji)
- 100 g sitno sjeckane šunke ili slanine (opciono)
Za premazivanje:
- 1 jaje
Priprema
1. Priprema tijesta
U toploj vodi i mlijeku dodajte šećer i kvasac, pa ostavite nekoliko minuta da počne da raste. U velikoj činiji pomiješajte brašno i so, pa dodajte kvasac, maslinovo ulje i malo po malo vodu dok ne dobijete glatko, mekano tijesto. Umijesite i ostavite da naraste oko 30 minuta, dok ne udvostruči volumen.
2. Priprema fila
U većoj činiji pomiješajte sir, jaja i svjež peršun. Dodajte začine po ukusu (so, biber, origano, bijeli luk u prahu, bosiljak), kao i šunku ili slaninu ako ih koristite. Fil treba da bude čvrst, ali kremast – idealan za punjenje kiflica.
3. Oblikovanje kiflica
Kada je tijesto naraslo, podijelite ga na dva dijela. Svaki rastanjite u krug ili pravougaonik (oko 5 mm debljine). Na sredinu stavite pripremljeni fil, pa urolajte i isijecite na male kiflice (poput rolnica).
4. Pečenje
Kiflice stavite na pleh obložen papirom za pečenje. Premažite ih umućenim jajetom i ostavite da odstoje još 10 minuta. Pecite u prethodno zagrijanoj rerni na 200°C oko 25–30 minuta, dok ne postanu zlatno-smeđe i hrskave.
5. Serviranje
Ostavite da se prohlade nekoliko minuta prije posluživanja. Mogu se jesti tople ili hladne, uz jogurt i sezonsku salatu.
Napomene
Varijacije: Možete eksperimentisati sa različitim vrstama sira, začinima ili dodacima (šunka, pečurke, sušeni paradajz).
Čuvanje: Pica kiflice možete čuvati u zatvorenoj posudi i podgrijati – ukus ostaje odličan. Idealne su i za užinu na poslu ili piknik, piše Stil.