Osim krompira, luka i slanine, za pripremu tartifleta koristi se i polumekani sir reblošon, ali se može koristiti i kamamber ili bri.
Sastojci:
1 kg krompira
350 g slanine
1 glavica crnog luka
1 čen bijelog luka
3 kašike bijelog vina
60 ml pavlake za kuvanje
450 g sira (ili pavlake)
so, biber
Priprema:
Krompir oljuštite i skuvajte u dubokom loncu u malo posoljenoj vodi. Kad se skuva, ostavite da se ohladi. Slaninu isijecite na šnite pa ispržite u tavi dok ne postane hrskava.
Prebacite je na tanjir s papirnim ubrusom. Crni i bijeli luk sitno isjeckajte pa ispržite na maslinovom ulju. Isključite ringlu pa dodajte vino. Krompir isijecite na kriške, polovinu položite u pleh, posolite i pobiberite. Sipajte slaninu i izdinstani crni i bijeli luk, pa sipajte ostatak krompira.
Prelijte pavlakom i tankim kriškama sira. Pecite oko 30 minuta na 200 stepeni.
Savjet: Sir prije pečenja držite na sobnoj temperaturi da omekša, prenose Novosti.