ZBOG ČEGA ŠPINAT nikako NE SMIJETE da podgrijavate: RAZLOG je jako VAŽAN!
M. L. /ALOONLINE.BA/ | Žena ∙ 22.01.22 12:32 ∙ 0
Špinat spada u grupu lisnatog povrća koje sadrži relativno visok nivo nitrata, koje resorbuje iz zemlje preko korijena.
Kada spanać odstoji, posebno ako je termički obrađen, količina nitrata se povećava, a oni se u kuvanom spanaću procesom vrijenja pretvaraju u nitrite.
Oni su opasni jer se u organizmu spajaju s aminima i stvaraju visoko kancerogene spojeve koje nazivamo nitrozoaminima, objasnila je nutricionista Dagmar von Kram.
Ako samo kratko podgrijete spanać neposredno prije konzumiranja, ne morate da se brinete, rekla je Von Kram, upozorivši da se to ne odnosi na sasvim malu djecu, kod koje u najekstremnijem slučaju posljedica može biti gušenje, prenose Magazin Novosti.
Možda vas zanima
Žena
vremenska prognoza
13°C
Sarajevo
7°C
Banja luka
12°C
Mostar
8°C
Tuzla
4°C
Bihać
11°C
Bijeljina
12°C
Zenica
8°C
Prijedor
12°C