OPREZNO SA ŠPINATOM: Evo zašto ne treba jesti previše!
Ovo lisnato zeleno povrće oduvijek je vrlo cijenjeno i visoko na listi prioriteta zdrave ishrane, a generalno se smatra jednim od najzdravijih povrća na svijetu.
Međutim, samo zato što je zdravo, to ne znači da ga je dobro jesti tri puta dnevno jer svako preterivanje s hranom može donijeti nešto loše. Tako i špinat treba konzumirati oprezno, da ne naškodite zdravlju.
Dobra stvar je što se može pripremati na različite načine – može se jesti sirov kao salata, može se dodati u smuti, skuvati u čorbi ili s omletom, s pirinčem umjesto popularnog graška, ali i pripremiti sam na razne načine, prenosi N1.
Zdravstvene prednosti špinata
Mnogo je razloga zašto se špinat može zvati superhranom – ima malo kalorija, a puno hranljivih materija koje su dobre za zdravlje. Bogat je esencijalnim mineralima i vitaminima poput kalcijuma, magnezijuma, gvožđa, vitamina A, C i K.
Redovna konzumacija pomaže u smanjenju rizika od raka, kontroliše nivo šećera u krvi, održava zdravlje organizma, pomaže u gubitku kilograma i povećava nivo hemoglobina u krvi. Budući da ima vrlo nizak glikemijski indeks, špinat pomaže i u kontroli dijabetesa.
Šta se dešava ako jedete previše špinata?
Činijica špinata svaki dan neće biti štetna za vaše zdravlje, ali jedete li veću količinu svaki dan, on polako može početi da negativno utiče na zdravlje.
Najčešći problemi:
Manjak hranljivih materija
Špinat sadrži oksalnu kiselinu, koja prirodno nastaje u biljkama. Kad njena količina prijeđe uobičajeni nivo, onda počinje da utiče na sposobnost organizma da absorbuje druge minerale. Oksalna kiselina se veže uz cink, magnezijum i kalcijum što može dovesti do manjka tih minerala.
Alergije
Ovo lisnato zeleno povrće sadrži histamin, organski spoj koji kod nekih može izazvati pseudo alergijske reakcije.
Trovanje
Previše špinata odjednom ili tokom dužeg vremena može imati toksično dejstvo na tijelo.
Problemi sa varenjem
Gasovi, naduvenost i grčevi neki su od problema koje može da izazove spinat jer je bogat vlaknima.
Ko bi trebalo da bude oprezan
Osobe koje imaju problema sa kamenom u bubregu
Kad se u tijelu nakupi previše oksalne kiseline, tijelo je teško izbacuje. To može rezultirati skupljanjem kamenaca u bubrezima.
Osobe koje imaju problema sa zglobovima
Osim oksalnom kiselinom špinat je bogat i organskim spojem purinom. Ta dva spoja u kombinaciji mogu izazvati giht, oblik artritisa. Zato osobe koje već pate od problema bolova u zglobovima, naticanja i upale, mogu pogoršati simptome unosom veće količine špinata.
Osobe koje piju tablete za razređivanje krvi
Budući da je bogat vitaminom K, špinat može biti u kontraindikaciji sa lijekom za razrjeđivanje krvi. Takođe može uticati i na druge faktore zgrušavanja krvi.