KUPUS JE IZUZETNO ZDRAVA NAMIRNICA ali ljudi sa OVIM zdravstvenim problemom trebaju ga izbjegavati
Kupus je bogat izvor vitamina C i važan je za jačanje imunuteta, obiluje vitaminom C, a odličan je izvor vlakana i koristan za regulaciju probave. Bogat je i vitaminima B1, B2 i B6, koji podižu količinu energije u tijelu, a zbog vitamina K odlična je hrana za mozak.
Kako bi sačuvali sve dragocjene sastojke važno je da se kupus kratko kuva ili još bolje jede sirov kao salata. Dugotrajno kuvanje uništava glukozinolate, čija su antikancerogena svojstva dragocjena.
I crveni i zeleni kupus su podjednako zdravi, tako da nećete pogrešiti za koju god vrstu da se odlučite, ali nutricionisti savjetuju da osobe s određenim oboljenjima budu oprezne u konzumaciji ove zdrave namirnice.
Osobama s kamenom u bubregu, pankreatitisom i čirom na želucu ne preporučuje da konzumiraju puno zelenog kupusa.
Kupus sadrži purine koji dovode do stvaranja mokraćne kiseline u organizmu, što pogoršava stanje kod gihta i kamena u bubregu. Ako je potrebno da jedete namirnice bez purina, možete jesti voće, povrće, žitarice i mliječne proizvode. Кupus podstiče tegobe pankreatitisa i čira na želucu.