DOKTOR PERIŠIĆ OTKRIO UŽASNE STVARI O ULJU: Koristite mast, ali nikako bijelu, samo jedna je prava
Prof. dr Vojislav Perišić pričao je u Jutarnjem programu o dejstvu svinjske masti na zdravlje i namirnicama koje nas griju kada je hladno.
Prvi savjet doktora Voje je – meso, kvalitetno i crveno! A iznenadio je mnoge pričom o masnoćama, ulju koje nije pipnuo decenijama i rakiji pred obrok.
„Kada imamo više čestih mesnih obroka, za 15 odsto ubrzavamo našu mašinu! Naš metabolizam odmah radi brže! Kad je hladno, jedite meso, sad će se naljutiti vegani… Apsolutno mora meso, same bjelančevine dižu energetski metabolizam, odmah smo topliji i svaka ćelija radi, termogeneza je bolja. Pa nije slučajno što su slave i krkanluci, svinjokolji, baš u tom periodu„, rekao je on.
Šta jesti kada je hladno vrijeme?
„Vi ćete danas da spremate mnogo antioksidanasa. Nar, jagode, maline, breskve, kajsije. Crveno, kvalitetno meso. Ako ste odrasli, morate 30-40 grama masnoće. Kada se prži jaje, supena kašika masnoće mora da bude tu. Ne ulje, nego mast! Kakvo crno ulje„, pitao je on i odveo priču u potpuno drugom smijeru.
„Dvadeset godina nisam pipnuo ulje. Znate li šta ono radi pritisku? Uzimaš više masti, pa ćeš imati masne pločice, palmitinska kiselina pravi naslage u karotidnoj arteriji. Ko je gojazan, odmah ima poviše CRP. Žutu mast jedite, nikako bijelu. Razliku pravi ono što stoka jede. Ako je vještak, biće bijela ko snijeg. Prirodno hranjena stoka, koja jede travu i unosi betakaroten, biće žuta. U prodavnicama je katastrofa, samo bijela masnoća, to nemojte da kupujete. Samo kod seljaka, na pijaci, žutu mast od mangulice„, rekao je on.
Žutu mast stavite u tiganj, pa onda pržite jaje ili šniclu, a nikako na ulju, rekao je on.
„Jedite više mesa, više masnoće. Žene vole grilovanu piletinu, ja volim konkretno, batak i karabatak. To je posnije, pa normalno povrće. Ja volim bijeli krompir, i to mladi, najslađi i najzdraviji. Obarite bijeli krompir, ima ga svuda. I za kraj voće„, rekao je on.
Doktor je iznenadio i pričom o rakiji i vinu.
„Lično pijem prije obroka rakiju od kantariona, ljekovite biljke za sluznice. Privija se kantarion i na rane, pa zamislite dejstvo na organizam. Crveno vino, 300 mililitara zbog antioksidanasa. I to vam je – oho! A kuvano vino, alkohol ode ali ne gubi hranljive vrijednosti, možete i kuvano. Ja stalno imam crveno vino u frižideru, volim da ga pijem hladno. A kad me uhvati glad noću, jedem voće. Jabuka je zgodna, ima kalorije i 15 vitamina, diže čak i raspoloženje. Banana mi je nekako, nabijena kalorijama, a nema taj efekat. Postoji i alergija na banane, to mnogi ne znaju„, rekao je on.