SAVJET ZLATA VRIJEDAN Ako kupujete veće pakovanje kisele pavlake, rizikujete zdravlje
Došli ste u radnju, treba vam kisela pavlaka, i razmišljate da li da kupite malu ili veliku?
Ako je velika još na akciji, vjerovatno se nećete dugo premišljati jer je matematika jednostavna – dobijate više, za manje novca, a može da stoji u frižideru
Ali to je greška, objasnila je kuvarica Lizi Briskin! Ona nikada ne kupuje veliku kiselu pavlaku, a objasnila je i dva razloga zbog čega.
„Ako nemate na umu konkretan recept koji zahteva pola kilograma kisele pavlake, nemojte nikada da kupite najveću“, upozorila je kuvarica.
Iako je kisela pavlaka pasterizovana, kao i mnogi mliječni proizvodi, nema dug rok trajanja i vrlo je podložna kvarenju.
Dok stoji načeta u frižideru, možda ćete u nju umočiti kašiku koju ste prethodno liznuli ili njome zahvatali neku drugu hranu, zbog čega će u nju ući bakterije. Pavlaka se brzo kvari, može i da se ubuđa za svega nekoliko dana, i više neće biti bezbedna za jelo iako je još uvijek u roku trajanja.
„Mliječni proizvodi nisu dobri ni za zamrzavanje, pa ja nikada ne kupujem velika pakovanja. Uvijek kupim malo i potrošim ga za dan-dva. Na taj način dobijam najsvježiji ukus, a ne rizikujem bezbijednost unošenja ove namirnice“, rekla je ona.