SAMO NA OVAJ NAČIN ĆE VAM KISELI KUPUS POTRAJATI DO LJETA Naši stari su obavezno dodavali jednu namirnicu u njega
Jedan namaz će pomoći da potraje i do ljeta.
Domaćice dobro obratite pažnju.
Ovo je jedan od recepata koji mnogi koriste.
Priprema: Glavice kupusa očišćene od površinskog sloja listova oprati, zarezati krstić na korenu i redati ih u bure. Nekoliko glavica kupusa presjeći na četvrtine i polovine i njih ugurati između cijelih glavica kako bi se zaglavile, odnosno čvrsto stajale.
Naliti vodu dva prsta iznad kupusa. Staviti preko kupusa drveni ili plastični pritiskač. Preko pritiskača staviti kamen ili teglu punu vode. Raširiti krpu i na nju staviti potrebnu količinu soli, uviti je i staviti pored kamena. So će se polako otapati i padati do dna, tako da nije potrebno pretakanje rasola.
Zatvoriti bure i povremeno kontrolisati količinu vode nekoliko dana. Dolivati vodu po potrebi, da glavice kupusa ne budu van vode. Pritom ispirati kamen, a ukoliko se koristi tegla, obavezno je oprati spolja.
Da bi vam kiseli kupus potrajao morate da uradite jednu stvar.
Kiseo kupus možete da sačuvate tokom ljeta, ako čuvate kacu ili bure na tamnom i hladnom mjestu sa stalnom temperaturom. Visoka temperatura je najveći neprijatelj kiselog kupusa.
Ali u jeku ljeta ovi savjeti su teško primenljivi. Tada možete da izvadite glavice, pažljivo odvojite listove i da ih stavite u zamrzivač u plastičnim kesama.
BONUS VIDEO:
- Tagovi
- kiseli kupus