RIJETKO KO OVO ZNA Ulje u tavi neće prskati, ako odmah dodate 1 namirnicu
Kada pomislite na prženje hrane, kosa vam se digne na glavi od pomisli na čišćenje ulja koje je prskalo prilikom pripreme. Ali, postoji jednostavan trik kojim se to prskanje spriječava, a rijetko ko ga zna.
Jedini način da vam ne prska iz tave prilikom prženja je da čim dodate ulje, prije nego što se zagrije, dodate i malo soli.
Pored toga, prije nego što sastojke spustite u ulje, dobro ih osušite. Važno je i da namirnice koje stavljate na zagrijano ulje ne budu vlažne, upravo kombinacije vlage i vrelog ulja dovodi do prskanja. Prosušite ih i lagano, uz pomoć špatule, spuštajte u tiganj, sa što manje visine.
Da bi poslije prženja vaša kuhinja bila što čistija, bitno je i da tava ne bude previše plitka. Dakle, koristite dublji ili, što je još bolje, šerpu.