NEMOJTE IZBJEGAVATI UGLJENE HIDRATE NAŠE TIJELO IH TREBA Izbacivanje ugljikohidrata iz prehrane može potpuno poremetiti vašu inače uravnoteženu prehranu.
Ugljeni hidrati ili drugim riječima šećeri su organska jedinjenja sastavljena od ugljenika, kiseonika i vodonika, naziv su dobili zbog pretpostavke iz prošlosti da su se sastojali iz ugljenika i vode.
U novije vrijeme se smatraju jednim od vodećih uzročnika pretilosti. Ugljeno hidrati se po svom sastavu svrstavaju u jednu od tri makronutrijenta uz proteine i masti. Ako bismo ih izbacili iz naše prehrane doveli bi do disbalansa. Naše tijelo treba ugljene hidrate kako bi pravilno funkcionisalo jer nam upravo oni daju potrebnu energiju.
Ako ih koristimo na pravi način ugeni hidrati mogu biti važan činilac u gubitku neželjenih kilograma. Ovo su neki od savjeta : treba znati razlikovati nezdrave ugljene hidrate koje treba izbjegavati. To podrazumijeva unošenje samo korisnih ugljenih hidrata odnosno žitarica koje su bogate nutritivnim vrijednostima kao što su zob, ovas, kvinoja itd.
Namirnice kao što su smeđa riža, zobena kaša, kvinoja, batat, grah, bogate su vlaknima i antioksidansima te ih treba uvrstiti u svakodnevnu ishranu. Ugljene hidrate je najbolje jesti ujutro uz masti i proteine kako bi naš organizam dobio dovoljno energije . Pored jutarnjeg doručka uvrstite ih i u obrok poslije treninga jer ćete tako nadoknaditi izgubljenu energiju.
Ključ zdrave ishrane leži i u umjerenosti, obraćanje pažnje na porcije itekako može pomoći u borbi protiv prekomjerne tjelesne mase. Vodite računa da u toku dana ne unesete više od 200 grama ugljenih hidrata.