OVIH DESET NAMIRNICA možete da jedete i POSLIJE isteka roka trajanja!
Prva stvar koju pogledamo na nekom proizvodu koji kupujemo je rok trajanja. Međutim, da li ste znali da neka hrana može da se jede i nakon njegovog isteka?
Pogledajte koje namirnice možete konzumirati i onda kada vam na pakovanju bude pisalo da im je istekao rok.
MLIJEKO
Pasterizovano mlijeko će izdržati 50 odsto vremena duže ukoliko ga držite na niskoj temperaturi. Ostavite ga u zadnjem dijelu frižidera, a ne na vratima. Ipak, ukoliko se dogodi da ukiseli, slobodno ga iskoristite za pravljenje palačinki.
JAJA
Prema izvještaju naučnice Dane Gunders, koja se bavi istraživanjem hrane, jaja mogu da traju i od tri do pet nedjelja. Međutim, moraju da se čuvaju na temperaturi od minus pet stepeni Celzijusovih, budući da to sprječava potencijalni rast salmonele.
HRANA „BOGATA“ ŠEĆEROM
Bilo koja hrana koja u sebi ima dosta šećera, poput pekmeza i meda, sigurna je za konzumiranje, jer ukoliko su ova dva proizvoda domaća, ona nemaju rok trajanja.
ČIPS
Znate i sami da ukoliko ova, mnogima omiljena, slana grickalica stoji nekoliko dana otvorena omekša, nema razloga da je bacite, već je slobodno pojedite jer je čuva velika količina soli.
SUVA TJESTENINA
Ukoliko se pravilno odloži, može stajati „dovijeka“ i neće joj ništa faliti.
HLJEB
Stavite ga u zamrzivač i trajaće vam vječno. Ipak, obratite pažnju da uklonite buđave dijelove.
KOLAČI
Kolače možete jesti dosta dugo od isteka roka, a ukoliko vam se ne sviđaju ako su mekani ili mlohavi, slobodno ih ubacite na par minuta u rernu.
HRANA U KONZERVI
Ako je ostavite na hladnom i mračnom mjestu, dodatno ćete joj produžiti rok trajanja.
SALATA
Dokle god nije počela buđ da se stvara po njoj, možete je „oporaviti“ u hladnoj vodi.
ČOKOLADA
Ova omiljena slatka poslastica može da traje veoma dugo. Ako vidite da posvijetli, slobodno je pojedite, to je samo mast koja topljenjem izbija na vrh.
Osim ovih navedenih namirnica, poslije isteka roka trajanja možete jesti i med, bijeli pirinač, so, šećer, ekstrakt vanile, vodka i skrobni šećer.