KAKO SE PRAVI KANTARIONOVO ULJE Vodič korak po korak, svako može da ga napravi kod kuće!
Kantarionovo ulje se lako pravi, ako pratite ove jednostavne korake. Sve što vas zanima o receptu za kantarionovo ulje, koje možete pripremiti kod kuće. Potrebno vam je nekoliko sastojaka i malo strpljenja!
Sastojci:
SvJeže cveće kantariona (dovoljno da napuni teglu)
Neutralno ulje (kao što je maslinovo ili suncokretovo ulje)
Čista staklena tegla sa čvrstim poklopcem
Mrežasta cjediljka
Tamna staklena flaša za čuvanje
Kako se pravi kantarionovo ulje?
Sakupite svježe cvjetove kantariona kada su u punom cvatu. Najbolje je da ih berete po sunčanom danu kada su cvetovi potpuno otvoreni. Izaberite cveće koje je živo i bez oštećenja ili znakova propadanja.
Osušite cvijeće: Ako želite, možete osušiti cvjetove kantariona pre nego što napravite ulje. Ovaj korak je opcioni, ali može pomoći da se smanji sadržaj vlage i produži rok trajanja ulja. Da biste osušili cveće, raširite ga u jednom sloju na čistu, suvu površinu, kao što je poslužavnik ili papirni peškir. Ostavite ih u dobro provetrenom prostoru daleko od direktne sunčeve svjetlosti dok se potpuno ne osuše, što obično traje oko nedjelju dana.
Pripremite teglu: Temeljno očistite staklenu teglu i uverite se da je potpuno suva prije upotrebe. Preporučuje se sterilizacija tegle prokuvavanjem u vodi nekoliko minuta kako bi se smanjio rizik od kontaminacije.
Napunite teglu cvetovima kantariona: Svježe ili osušene cvjetove kantariona stavite u čistu teglu, pazeći da je pune oko dvije trećine. Lagano pritisnite cvjetove kako biste oslobodili prirodna ulja i eliminisali vazdušne džepove.
Dodajte osnovno ulje: Sipajte neutralno ulje u teglu, potpuno pokrivajući cvijeće i napunite teglu do vrha. Uverite se da su svi cvjetovi potopljeni u ulje. Koristite čist pribor, kao što je štapić za jelo ili čista kašika, da uklonite sve mehuriće vazduha zarobljene u tegli.
Zatvorite teglu: Dobro zatvorite poklopac tegle, uverite se da je hermetički zatvoren. Lagano promućkajte da se cvijeće i ulje pomiješaju.
Ulijte ulje: Stavite teglu na toplo i sunčano mjesto, kao što je prozorska daska, gde će primati indirektnu sunčevu svjetlost. Ostavite cvjetove kantariona da odstoje u ulju oko 4 do 6 nedjelja. Za to vrijeme, nežno protresite teglu svakih nekoliko dana kako biste pomogli da se svojstva cvijeća rasporede u ulje.
Procijedite ulje: Nakon perioda infuzije, procedite ulje da biste uklonili biljni materijal. Postavite finu mrežastu cediljku ili komad gaze preko čiste staklene posude ili činije. Infuzirano ulje sipajte kroz cediljku, pustite da se filtrira u posudu. Iscijedite biljni materijal u cediljku ili gazu da izvučete preostalo ulje.
Kako se čuva kantarionovo ulje i koji mu je rok trajanja?
Procijeđeno ulje kantariona prebaciti u tamnu staklenu flašu za čuvanje. Bočice tamne boje pomažu u zaštiti ulja od svjetlosti, što može da oslabi njegovu moć. Obavezno označite bocu sa sadržajem i datumom pripreme.
Čuvati na hladnom i tamnom mjestu: Ulje kantariona čuvati na hladnom i tamnom mestu dalje od direktne sunčeve svetlosti i toplote. Ako se pravilno skladišti, može trajati nekoliko mjeseci do godinu dana.
BONUS VIDEO: