Kako izbjeći nadimanje od pasulja?
Zbog neutralnog ukusa, pasulj je sastojak kako slanih jela tako i poslastica. Osim toga njegova nutricionistička vrijednost je neprocenjiva. Ipak, mnogi ga izbjegavaju zbog nadimanja. Evo kako možete sprečiti ovu neprijatnost.
Nijedna povrtlarska kultura, osim krompira, nije razvila toliko sorti i varijacija kao pasulj.
Njegov neutralan ukus omogućava niz kombinacija s različitim namirnicama i začinima.
Osim toga, pasulj je, kako tvrde nutricionisti, superhrana jer sadrži razne hranjive supstance koje pomažu da tijelo ostane zdravo i otporno na bolesti, pa je posebno omiljen tokom zime. Svako zrno pasulja sadrži jedinstvenu kombinaciju bjelančevina, vlakana, vitamina i minerala.
Ipak, mnogi izbjegavaju ovu korisnu namirnicu jer nadima. Ukoliko se spremi na pravi način, izbjeći ćete ovu neprijatnost.
Kuvanje:
Pasulj je potrebno da prije kuvanja ostavite da se natapa u vrućoj vodi (oko 4 sata). Tu vodu poslije treba baciti, a pasulj još jednom isprati, pa ga kuvati u čistoj vodi. Natapanje pasulja nekoliko puta u čistoj vodi smanjuje količinu supstanci koje uzrokuju nadimanje poslije jela
Začini:
Jelima od pasulja treba da dodate začine koji smanjuju nadimanje (koji imaju karminativno djelovanje), kao što su kim, majoran, origano, majčina dušica (timijan), kapar i komorač.
SAVJET: Da biste kupili kvalitetan pasulj, potrebno je prilikom kupovine suvog pasulja provjeriti da li na semenkama ima znakova vlage poput pljesni ili nekih drugih oštećenja, kao i da li su zrna cijela.
BONUS VIDEO:
- Tagovi
- PRAKTIČNI SAVJETI