Da li isperete tjesteninu nakon kuvanja? To je zaista loša navika, a evo i zbog čega
Tjestenine ne treba prati iz jednog jednostavnog razloga … Opšte je poznato da se u pripremi tjestenina može učiniti mnogo grešaka. Vjerujemo da je iskorenjena loša navika stavljanja ulja, kako bi se spriječilo ljepljenje tjestenina.
Međutim, još uvijek ima onih koji nerado slanu vodu, kao i onih koji skuvaju 500 g tjestenina u litru vode. Drugi problem je bacanje vode za kuhanje, koja je čisto zlato kada su u pitanju kremasti umaci. Sve ovo značajno utiče na ukus i izgled hrane.
Međutim, postoji još jedna nezgodna navika, a to je ispiranje tjestenine hladnom vodom nakon kuvanja. Ovo je korak koji zaista želite da preskočite, posebno ako ga planirate umočiti u ljuti sos.
Ako ga operete, uklonićete dobar sloj skroba sa površine, a umaci će se čvrsto zalepiti za izabranu vrstu tjestenina. Najbolje ga je umiješati u pripremljeni sos odmah nakon što ga izvadite iz vode za kuhanje.
Jasno je da postoji nekoliko izuzetaka. Što se tiče obožavanih salata od tjestenina, ispiranje nije loša ideja. Hladna voda će trenutno zaustaviti proces kuvanja, a tjestenine će ostati al dente.
Osim toga, izbjeći ćete lijepljenje sastojaka i jelo će biti prijatnije za oko i pogodnije za konzumiranje. Drugi izuzetak je prženje; bez obzira koju tjesteninu koristite, dobro ju je isprati kako ne bi postala neupadljiva ljepljiva masa.
Dakle, ako planirate da napravite kremastu tjesteninu za ručak, skuvajte je u dobro posoljenoj vodi i prenesite direktno u sos. Svi međukoraci su suvišni!
- Tagovi
- kuhanje
- savjeti
- tjestenina