ZNATE LI ŠTA SU POFEZNE I BUNDEŠ KENJER? Sigurno ih obožavate, a vječito se vodi rasprava o njihovom imenu
Ne postoji jelo koje ima toliko imena. Najviše ljudi u Srbiji ih zove prženice, magično jelo od starog hleba, jaja, mleka i malo soli. Ipak, ne zovu ih svi tako. Ako se zateknete u Banatu, možete da dobijete samo kvašenice ili moče, u Bačkoj su pofezne ili bundaš kenjer, u Sremu zavijače, u Mačvi rutavci, na jugu Srbije ribanjke.
Ako skoknete do Hrvatske, tamo ćete jesti pohani kruh, popečke od kruha ili u Slavoniji trambave mašćenke.
Da ne idemo dalje po komšiluku… U Americi bi svuda trebalo da dobijete prženice, ako tražite francuski tost. Ali, kako ih zovu u Francuskoj? Pa tamo prženice imaju sasvim novo ime pain perdu, u prevodu izgubljeni hleb.
Ipak, kako god da ih zovemo one su ukusne i mogu se jesti u svakoj prilici kako slane tako i sa slatkim nadjevom.
Mi vam dajemo recept za ovo svjetsko jelo kao i predlog za slane i slatke dodatke.
Sastojci:
– Hljeb:12 do 16 kriški
– Jaja:4 kom
– Mljeko:150 ml
– So:po potrebi
– Suncokretovo ulje:200 ml
Priprema:
Za pripremu prženica obavezno koristite kriške starog hljeba, nikako svježeg. Jaja umutite mućkalicom, dodajte malo soli il i secera, ako pravite slatku verziju i mlijeko. Sve to dobro umiješajte mućkalicom, tako da dobijete jednoličnu žitku masu. Ulje uspite u tavu i zagrijte. Svaku krišku hljeba uvaljajte u smjesu, pa pržite u zagrijanom ulju. Gotove prženice stavite na salvetu da se ocijedi višak masnoće. Služite ih tople, samostalno ili uz dodaka sireva suhomesnatih proizvoda ili ukusnih umaka. Ako je u pitanju slatka verzija naš predlog je domaći dzem od jagoda sa šlagom i crnom čokoladom.
BONUS VIDEO:
- Tagovi
- prženice