ZA SAVRŠENO NEDJELJNO UŽIVANJE Lagane i neobavezne palačinke o kojima se ne priča
SASTOJCI
2 šolje višenamjenskog brašna
1/2 šolje kukuruznog brašna
2 kašičice praška za pecivo
1/2 kašičice sode bikarbone
1/2 kašičice soli
1/4 kašičice bibera
1 ipo šolje pavlake za kuvanje
1/2 šolje kisele pavlake
2 velika jaja, odvojena
1 šolja isjeckanog kačkavalja
1 šolja isjeckane na tanje kocke suve slanine
1/2 šolje smjese urnebes salate
UPUTSTVO
U posudi pomiješajte brašno, kukuruzno brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, so i biber. Umutite pavlaku za kuvanje, kiselu pavlaku i žumanca dok se ne sjedine.
Dodajte mješavinu pavlaka i žumanaca u mješavinu brašna i miješajte dok se ne sjedini. Nemojte pretjerano miješati.
Električnim mikserom srednje brzine umutite bjelanca dok ne postanu čvrst sneg. Umutite trećinu umućenih bjelanaca u smjesu da posvijetli. Lagano dodajte preostale umućene bjelanca.
Promiješajte kačkavalj, slaninu i urnebes dok se ne sjedine. Koristeći 1/4 šolje tijesta za svaku palačinku, kašikom tijesto, lagano razmazujući, na lagano podmazan tiganj na srednjoj vatri. Pecite palačinke do zlatno smeđe boje, oko 2 minuta po strani. Poslužite sa javorovim sirupom.
Savjet: mjera su šolja od jogurta.
Analiza ishrane po palačinki: 118 kalorija, 4,8 g masti, 5 g proteina, 13,6 g ugljenih hidrata, 0,6 g vlakana, 290 mg natrijuma.
BONUS VIDEO: