STARINSKI KOLAČ SA VIŠNJAMA I ŠLAGOM OD SLATKE PAVLAKE Miriše na djetinjstvo, voće i vanilu
Sastojci:
Za kolač:
2 šolje svježih višanja
1 i 1/2 šolja brašna
1/2 šolje šećera
1/2 šolje jogurta
1/4 šolje ulja
2 jajeta
1 kašičica praška za pecivo
prstohvat soli
vanilin šećer ili ekstrakt vanile po ukusu
Za preliv:
1 šolja slatke pavlake
2-3 kašike šećera u prahu
1/2 kašičice vanilin šećera ili ekstrakta vanile
Priprema:
Zagrijte rernu na 180 stepeni Celzijusa. Pripremite okrugli pleh za pečenje (prečnika oko 23-25 cm) tako što ćete ga obložiti papirom za pečenje ili ga namazati i posuti brašnom. U većoj činiji, umutite jaja, šećer i vanilu dok smesa ne postane svijetla i pjenasta. Dodajte jogurt i ulje u smjesu sa jajima i dobro promešajte. Postepeno dodajte brašno, prašak za pecivo i prstohvat soli. Miješajte lagano dok se svi sastojci ne sjedine, ali nemojte predugo. Sipajte smesu za kolač u pripremljeni pleh. Rasporedite višnje ravnomjerno po površini smjese za kolač.
Pecite kolač u prethodno zagrijanoj rerni oko 25-30 minuta, ili dok ne postane zlatnosmeđ i kad se zabode čačkalica u sredinu, izađe suva. Dok se kolač hladi, pripremite fil tako što ćete umutiti slatku pavlaku sa šećerom u prahu i vanilom dok ne dobijete kremastu i čvrstu teksturu.
Kad se kolač potpuno ohladi, premažite ga pripremljenom slatkom pavlakom. Po želji, možete dodatno ukrasiti kolač sa nekoliko svežih višanja ili posuti seckanim bademima. Ostavite kolač u frižideru neko vrijeme da se fil stegne prije nego što ga isječete i poslužite.
BONUS VIDEO:
- Tagovi
- kolač s višnjama
- višnje