SPECIJALITET! Jaja na begovski način
POTREBNI SASTOJCI (za 4 osobe):
8 jaja
150 gr. riže
30 gr. brašna
30 gr. parmezana
peršun
½ l mlijeka
90 grama putera
1 kašika mješavine začina
100 ml slatke pavlake
400 ml. vode
ulje
so i mljeveni crni biber
Priprema:
Prvo u šerpu, na šporet, stavimo puter da se rastopi, dodamo brašno i miješamo žicom za mućenje. Dospemo mlijeko i promiješamo, dodamo mješavinu začina, so i slatku pavlaku. Ne prekidajući miješanje, kuhamo bešamel sos dok ne dobije potrebnu gustinu.
U drugu šerpu stavimo puter da se rastopi, sipamo rižu, te promiješamo. Dodamo vodu i posolimo rižu. Prethodno obarena i oljuštena jaja sijećemo na polovine po dužini, nauljimo keramičku tepsiju za pečenje.
Sitno isjećen peršun dospemo u šerpu sa, na pola obarenom rižom, pa sve prespemo u keramičku tepsiju. Na rižu redamo polovine jaja i sve prelijevamo bešamel sosom, na koji pospemo parmezan.
Pećemo 15 minuta na temperaturi 220C. Jaja na begovski način isijećemo na parčad. Nekoliko parčadi stavimo u zdjelu za serviranje koju smo ukrasili tankim parčadima krastavca.
BONUS VIDEO: