NEŠTO DRUGAČIJI POHOVANI HLJEB Španska verzija prženica mnoge je oduševila
Tako je i u Španiji gdje ovo jelo nosi ime torijas. One liče na naše prženice, ali riječ je zapravo o kombinaciji francuskog hljeba i engleskog pudinga.
Torijas imaju hrskavi omotač i vrlo mekanu sredinu, a poslužuju se sa šećerom ili obilno zaliveni medom. Važno je pak koristiti stari hljeb kako se kriške ne bi raspale tokom namakanja u slasnom umaku.
Treba znati i da se za recept koristi alkohol, pa se ovo slatko jelo češće priprema kao desert, a manje kao doručak.
Sastojci:
- 340 g starog hljeba, može baget ili običan hljeb
- 250 ml maslinovog ulja
- 100 g šećera
- 80 ml šerija
- 4 velika jaja
- 1 l punomasnog mlijeka
- 1 štapić cimeta
- korica narandže
- korica limuna
- med za posluživanje
Priprema:
Narendajte koricu limuna i narandže pa ih stavite u lonac zajedno s mlijekom, šećerom i štapićem cimeta. Kada zavri, uklonite lonac s vatre i umiješajte šeri. Pustite da se malo ohladi.
Stari hljeb narežite na kriške debljine oko 2,5 centimetra, te ih položite na pleh za pečenje.
Smjesu na bazi mlijeka prelijte preko svake kriške i pustite da se namače oko pet minuta. Okrenite kriške hljeba na drugu stranu i pustite da se hljeb namače još pet minuta. Sredina bi trebalo da bude mekana, ali kriška se ne bi smjela raspadati u rukama.
U tiganju ili većoj šerpi zagrijte maslinovo ulje. Umutite jaja pa svaku krišku kruha umočite u jaja, otresite višak i stavite da se prži u zagrijano ulje. Pržite hljeb dok ne dobije zlatno smeđu boju otprilike 3-4 minute sa svake strane.
Prebacite na papir za upijanje masnoće. Ponavljajte postupak dok ne potrošite sve sastojke, piše Noizz.
Poslužite toplo sa medom.
- Tagovi
- prženice
- Španske prženice