SOČNI KOLAČ sa višnjama i čokoladom
𝐒𝐚𝐬𝐭𝐨𝐣𝐜𝐢 (kora):
- 15ml ruma
- 200g višanja (na pola presječenih)
- 250g glatkog brašna
- 6 kašičica meda
- 100ml ulja
- 150ml mlijeka
- 3 jaja
- 1 vanilin šećer
- 1 prašak za pecivo
- 50g tamne čokolade
𝐒𝐚𝐬𝐭𝐨𝐣𝐜𝐢 (preliv):
- 100g višanja
- 130g šećera u prahu
- 20g gustina
Na samom početku u plitkom tanjiru ostavite višnje u rumu. Povremeno ih promiješajte.
Sjedinite brašno i prašak za pecivo. U drugoj posudi umutite jaja s medom i vanilin šećerom, po završetku dodajte ulje i mlijeko pa ponovno sjedinite mikserom. Dobivenoj smjesi dodajte brašno i sjedinite viljuškom. Na pari otopite čokoladu pa je dodajte smjesi. Smjesi dodajte i višnje, zajedno s tekućinom iz tanjira, pa ponovno sve sjedinite viljuškom. Kalup dimenzija 300×110×70 (milimetara) prekrijte papirom za pečenje, ulijte dobivenu smjesu pa ubacite sve u prethodno zagrijanu pećnicu na 180°C, na 30-35 minuta.
Višnje prokuhajte na laganoj vatri, miješajući ih drvenom kuhačom. Čim prokuhaju, višnje izvadite iz lonca pa soku dodajte šećer u prahu uz, naravno, konstantno miješanje. Kada sjedinite smjesu, dodajte joj i gustin. Miješajte preliv drvenom kuhačom još dvije minute pa ga ostavite da se malo prohladi na sobnoj temperaturi. Prelijte kolač istim i pričekajte neko vrijeme da se preliv stegne.