SLADUNJAVO KISELKASTA Francuska supa od luka postaće vam svakodnevan obrok
Francuska supa od luka
Sastojci:
30 g maslaca
1 kašika ulja
675 g crvenog luka
1 kašičica šećera
so i biber
1,2 dl crnog vina
2 kašike pšeničnog brašna
1,5 l goveđe kocke za supu
1 čen bijelog luka
4 kriške hleba
120 g sira
4 kašičice brendija ili ruma
Priprema:
Crni luk tanko nasjeckti, a bijeli isjeći na polovine. Hljeb tostirati. Na slaboj vatri u velikoj šerpi otopiti maslac i ulje. Umiješati luk i šećer, posoliti i pobiberiti. Kuvajte, miješajući, nepokriveno oko 40 minuta. Prelijte vinom i pojačajte vatru. Miješajte pet minuta dok luk ne postane staklast.
Pospite brašnom i miješajte još dva minuta. Umiješajte goveđu kocku za supu i pustite da provri. Vatru, smanjite, poklopite i pustite da lagano ključa oko 30 minuta. Supu podijelite u četiri posude i u svaku umiješajte kašiku brendija (ruma). Kriške hljeba istrljajte bijelim lukom i stavite u svaku činiju.
Pospite narendanim sirom i prema želji zapecite u prethodno zagrijanoj rerni dva minuta.
BONUS VIDEO:
- Tagovi
- FRANCUSKA SUPA
- recept