SAVRŠEN SPOJ krušaka i badema! Kuglof za SVAČIJI ukus
Sastojci:
4-6 krušaka,
3 kašike soka od limuna,
250 grama maslaca,
300 grama šećera,
5 jaja,
1 kesica vanilin šećera,
250 g brašna,
1/2 kesice praška za pecivo,
100 grama mljevenih badema,
1 kašičica cimeta,
6-7 kašika mlijeka,
2 kašike listića badema,
100 grama šećera u prahu,
2 kašike soka od jabuke,
1 prstohvat soli.
Priprema:
Kruške prepolovimo, ogulimo i izvadimo sredinu. Pokapamo ih sokom od limuna. Kremasto umutimo maslac, šećer, vanilin šećer i so pa dodamo jedno po jedno jaje sve vrijeme muteći mikserom. Izmiješamo brašno i prašak za pecivo i postepeno umiješamo u kremu. Rernu zagrijemo na 180 stepeni.
Tijesto podijelimo na dva dijela. Izmiješamo badem s cimetom pa ga naizmjenično s mlijekom mikasamo u jednu polovinu tijesta.
U kalup za kuglof, koji smo namazali maslacem uspemo pola tijesta s bademima, pola svijetlog tijesta, a zatim ostatak jednog i drugog tijesta i sve poravnamo.
Na tijesto rasporedimo polovine krušaka sa zaobljenom stranom nagore, malo ih utisnemo u tijesto, stavimo u zagrijanu rernu i pečemo 50 minuta.