ŠAKŠUKA – AFRIČKO JELO KOJE ĆETE OBOŽAVATI Gurmanski doručak za cijelu porodicu
Sastojci:
3 kašike maslinovog ulja
1 crni luk
2 čena bijelog luka
8 paradajza
2 kašičice mljevenog korijandera
1/2 kašičice mljevenog kima
2 kašičice slatke paprike
1/2 kašičice soli
1/4 kašičice bibera
4 jajeta
1 veza sjeckanog peršuna
Priprema:
U tavi na zagrijanom maslinovom ulju dinstajte sjeckani crni luk dok ne omekša. Zatim dodajte mljeveni bijeli luk i pržite još malo. Začine korijanderom, kimom, slatkom paprikom, posolite i pobiberite, pa ostavite još minut. Ako želite možete da dodate i malo ljute crvene paprike, ako volite pikantnu hranu. Dodajte isjeckani paradajz kojem ste uklonili sjemenke (ako vam je lakše koristite dve konzerve seckanog pelata). Krčkajte nekih 15 minuta ili dok sos ne krene da se zgušnjava. Ako je sos previše gust sipajte samo malo vode i promešajte. Ne želite da vam sos bude previše gust, da bi se jaja lijepo poširala. S druge strane, ne želite da bude previše tečan ili će se ukusi razblažiti. Probajte sos i dodajte još soli, ako je potrebno. U tavi razbijte jaja, ostavljajući razmak između svakog. Poklopite i ostavite da se krčkaju 5 minuta,ali provjeravajte da li je žumance ispalo kako treba. Treba da bude rovito, ali možete da ga krčkate duže, ako više volite dobro kuvano. Sklonite sa šporeta i pospite sjeckanim peršunom.
BONUS VIDEO: