Recept za starinsku mađaricu: Kolač koji miriše na detinjstvo i topi se u ustima
SASTOJCI:
KORE:
600 gr glatkog brašna
1/2 praška za pecivo
2 jaja
100 gr margarina ili maslaca
200 gr (1 čašica) kiselog vrhnja
200 gr šećera
KREMA:
1 l mlijeka
200 gr čokolade za kuhanje
80 gr brašna
180 gr šećera
100 gr margarina ili maslaca
ČOKOLADNA GLAZURA:
100 gr čokolade za kuhanje
3 žlice ulja
1. U veliku zdjelu stavite brašno i dodajte prašak za pecivo, pomiješajte sastojke.
2. Napravite udubinu u sredini brašna.
3. Nastavite dodavati jaja, kiselo vrhnje, šećer i narezan margarin ili maslac sobne temperature.
4. Sve zajedno rukom dobro zamijesite.
5. Napravite valjak od tijesta, te ga nožem podijelite na 6 jednakih dijelova.
6. Od svakog dijela napravite lopticu.
7. Pripremite 7 jednako izrezanih masnih papira, koji će vam biti od velike pomoći prilikom valjanja kora.
8. Na radnu površinu stavite masni papir i na njega lopticu od tijesta, pokrijte drugim masnim papirom.
9. Dlanom malo spljoskajte tijesto da bi vam bilo lakše započeti valjanje.
10. Koru razvaljajte na dimenzije 24 x 30 cm.
11. Dok valjajte koru u svakom trenutku bez problema možete ukloniti gornji papir, te odrezati višak tijesta na nekim dijelovima i pripojiti ga na mijesta gdje fali. Nakon vraćanja gornjeg masnog papira nastavite valjanje. Pred kraj valjanja da bi dobili ravnije stranice pomozite si potiskivanjem sa ravnalom (u videu je prikazano) vratite papir i još malo valjate.
12. Ponovite postupak valjanja sa preostalim lopticama.
13. Nakon što su sve kore razvaljane zagrijte pećnicu.
14. Postavite koru na obrnutu stranu tepsije i pecite na 170 stupnjeva oko 5-8 min.
15. Kada se kore ohlade uklonite masni papir.
ČOKOLADNA KREMA
1. Pomiješajte pjenjačom brašno i šećer sa malo mlijeka.
2. Ostatak mlijeka stavite kuhati.
3. Kada mlijeko zakuha sklonite ga sa strane i umiješajte pripremljene sastojke.
4. Vratite sve zajedno kuhati.
5. Na kraju dodajte iskidanu čokoladu za kuhanje i margarin ili maslac, miješajte dok se sastojci sasvim ne istope.
6. Možete započeti slaganje kolača sa vrućom kremom čim je gotova.
7. Gledajte da na svaku koru jednako kreme rasporedite, mažete 5 kora
BONUS VIDEO:
- Tagovi
- mađarica
- mađarica recept